Akut piskesmæld

Hvis du oplever symptomer umiddelbart efter en piskesmældsskade er sket, er det vigtigt, at du hurtigst muligt tager kontakt til læge eller skadestue.

Efter et whiplashtraume kan du opleve akutte symptomer med det samme eller inden for få dage.

De mest almindelige symptomer er:

  • Smerter i nakke og skuldre
  • Hovedpine

Tag kontakt til læge eller skadestue

Hvis du udvikler symptomer efter et whiplashtraume, er det vigtigt, at du tager kontakt til din læge eller skadestue for hurtigst muligt at blive undersøgt og diagnosticeret, så eventuel behandling kan blive iværksat.

Det er vigtigt, at du oplyser alle de symptomer, som du har bemærket, så de kan blive registreret i din journal. Derudover er det også vigtigt, at der foretages en grundig klinisk undersøgelse samt eventuelt røntgenundersøgelse og/eller skanning.

Skaden, der ikke viser sig ved scanning

De fleste patienter med en whiplashskade vil opleve, at billeddiagnostiske undersøgelser (fx røntgenundersøgelse og MR-skanning) viser normale forhold. Dette er ikke ensbetydende med, at der ikke er sket en skade, da disse undersøgelser ikke kan identificere alle typer skader.

I forhold til whiplashskader benyttes disse undersøgelser alligevel ofte som bidrag i den kliniske udredning af patienten.

Tæt kontakt med lægen

Det er afgørende, at du har kontinuerlig kontakt til din praktiserende læge, så relevante undersøgelser og behandling af dine skader iværksættes så tidligt som muligt i forløbet.

Din praktiserende læge vil som tovholder kunne undersøge, behandle og eventuelt henvise til yderligere behandlingstilbud. Dette gælder ikke kun i den akutte fase, men også hvis der undervejs opstår nye behandlingskrævende forhold.

Ved tidlig indsats stimuleres hurtig ophelning og genetablering af funktionsevne.

Mulighed for helbredelse

Hvis du gennem flere år har lidt af invaliderende symptomer, aftager mulighederne for fuldstændig helbredelse i de fleste tilfælde, selvom du afprøver nye behandlingstiltag.

Det er dog vigtigt at påpege, at du kan stadig kan opnå en betydelig forbedret livskvalitet som resultat af forskellige former for smertehåndtering.

Få råd og vejledning hos UlykkesLinjen

Hos UlykkesLinjen kan du få gratis og uvildig vejledning, når du har været ude for en ulykke - uanset om du er nytilskadekommen, eller har haft din piskesmældsskade i mange år.

Du kan kontakte UlykkesLinjen alle hverdage kl. 9-15 på 3673 2000 eller skrive til info@ulykkeslinjen.dk