Cannabis og den nye lov

Den 1. januar 2018 startede en forsøgsordning, hvor læger kan udskrive nye typer af medicinsk cannabis. Lægemiddelstyrelsen anbefaler bestemte patientgrupper til ordningen – heriblandt rygmarvsskadede og mennesker med kroniske smerter. I første omgang er det en fireårig forsøgsordning, som regeringen, sammen med et bredt flertal i Folketinget, har indgået.

En del danskere benytter allerede i dag cannabis til at lindre symptomer. Langt de fleste skaffer sig det fra det illegale marked, mens en mindre gruppe har kunnet få det på recept.

Folketinget har derfor vedtaget en lov, hvis formål er at sikre, at dem, som har behov for medicinsk cannabis, kan få det på recept, hvor indholdet er under kontrol.

Hvad er medicinsk cannabis?

Medicinsk cannabis bliver fremstillet af enten syntetisk cannabis eller dele fra selve planten og medicinsk cannabis er kendetegnet ved, at man kender indholdet af stoffer. Der er flere hundrede forskellige aktive stoffer i planten, som man kalder for cannaboider.

Hver af dem virker forskelligt i kroppen, men man kender kun til lidt om to af stofferne. Det er THC og CBD, som er hovedingredienserne i cannabismedicin.

THC er et virksomt stof, som er udvundet af cannabisplanten. Stoffet er klassificeret som euforiserende og er omfattet af narkotikalovgivningen. Det skulle virker mod smerter, appetitløshed og kvalme. 

Det andet stof er CBD, som skulle være godt for smerter og søvnproblemer og virke muskelafslappende. Det er ikke euforiserende.

Hvad kunne man få inden den nye ordning?

Lægerne havde tidligere tre muligheder for at udskrive medicin baseret på cannabis:

  1. Lægemidlet Sativex som er en mundhulespray til behandling af spasmer ved multipel sklerose.
  2. Lægemidlerne Marinol og Nabilone, som indeholder syntetisk fremstillede cannabinoider. Producenterne af Marinol og Nabilone har ikke søgt om godkendelse i Danmark. Læger kan dog ansøge om importtilladelse, og hvis Lægemiddelstyrelsen imødekommer en dansk læges ansøgning, kan lægen importere det fra bl.a. USA.
  3. Læger kan ordinere magistrelle lægemidler eksempelvis som kapsler eller olier med indholdsstoffer fra cannabis. Magistrelle lægemidler er lægemidler, der fremstilles på et apotek til det enkelte patient efter lægens konkrete opskrift.

Hvad kan man med den nye ordning?

Med den nye forsøgsordning har Folketinget besluttet, at læger kan begynde at udskrive recepter på flere typer medicinsk cannabis. Også dem, der stammer fra dele af planten, som man ikke bruger i dag.

Lægemiddelstyrelsen peger i forbindelse med forsøgsordningen på, at patienter med sklerose, rygmarvsskade, mennesker med kvalme efter kemoterapi og kroniske smertepatienter kan behandles med medicinsk cannabis.

I den nye lov står, at ”medicinsk cannabis til behandling af smerter vil kunne ordineres af enhver læge, men når der er tale om behandling af dissemineret sklerose eller rygmarvsskade, bør ordinationen ske af en neurolog”. 

I alle tilfælde bør al anden medicin være prøvet og opgivet, inden lægen udskriver medicinsk cannabis.

Læs også

Fakta om cannabis