Mister Tradolan sin smertestillende effekt efter lang tids brug?

Spørgsmål:

Jeg tager 150 mg Tradolan Retard 2 gange i døgnet, og når smerterne er værst tager jeg 50 mg alm. Tradolan 2 gange i døgnet, så jeg kommer op på max. dosis.

I ca. et år har det nu været sådan, at jeg fast tager de ekstra 50 mg Tradolan, da jeg ikke føler, jeg bliver smertedækket nok uden. Jeg har prøvet at trappe ned, men der går højst en dag eller to, så bliver jeg nødt til at tage den ekstra medicin igen. Jeg tager samtidig med ovennævnte 100 mg Lyrika 2 gange i døgnet, samt 4 pinex og 10 mg Amytriptolin til natten.

Mister Tradolan sin smertestillende effekt efter lang tids brug, og hvis det gør, hvad kan jeg så tage i stedet for? Jeg gruer for, at det skal ske, for jeg kan slet ikke overskue et liv uden smertestillende medicin. Har prøvet at sætte dosis op på Lyrika, men da får jeg for mange bivirkninger.

Svar:

Du skriver ikke, hvorfor du har brug for smertestillende medicin, men af den kombination af medicin du får, ser det for mig ud til, at du har en væsentlig komponent af det, man kalder nervesmerter. Set i det lys kan jeg generelt sige, at Tradolan i længden hos nogle godt kan miste sin effekt, og du kan have brug for stigende doser.

Lyrika, Amytriptolin og Pinex er alt sammen gode præparater, der ikke mister effekt, så det er helt efter bogen, at du har prøvet at tage mere Lyrika, som jo desværre giver dig yderligere bivirkninger. Umiddelbart vil jeg foreslå, at du trapper Pinex op til 2 tabletter fire gange dagligt, og/eller tager Kodimagnyl 2 tabletter 4 gange dagligt, og så prøver at komme ud af Tradolan. (du skal dog være opmærksom på, at Kodimagnyl kan give for meget mavesyre/mavesår) – Men jeg ved også, at det ikke er let, og måske umuligt, men det er da værd at tage en snak med din læge om at prøve.

Har man kroniske smerter kan man også have glæde af andre former for smertebehandling end medicin, som f.eks.: massage, varme, afspænding, akupunktur, mindfulness og hvile/aflastning. Men det ved jeg ikke, om du allerede er i gang med. Alt i alt må man sige, at der ikke findes en nem standardløsning på smerter, man må ofte prøve sig frem, og det er også hyppigt nødvendigt at justere behandlingen hen ad vejen, som du nu har brug for. Det optimale er at få et godt samarbejde med sin læge til justering, når ændringer sker.

Venlig hilsen
Lise Kay, overlæge