Piskesmældsramte skal søge hjælp

Når man har fået piskesmæld, kan det være svært at påvise skaderne, og det er ofte frustrerende for dem, der er ramt. Men man skal ikke tvivle på de symptomer, der opleves, siger forsker Inge Ris, der mener, at piskesmældsramte skal søge hjælp, hvis de har brug for støtte og vejledning.

Mellem 6.000–10.000 mennesker får hvert år piskesmæld. En stor del af de mange tusinde piskesmældsramte kommer fra uheld i trafikken.

Undersøgelser viser, at 8-15 procent får langvarige eller permanente mén efter piskesmæld.

- Efter en piskesmældsskade kan der for nogle få opstå længerevarende problemer. Det kan for eksempel være smerter, træthed, hovedpine, svimmelhed, problemer med at huske. Det kan ofte ikke ses på scanninger eller ved andre undersøgelser. Det er de ”usynlige” symptomer, fortæller Inge Ris, der forsker i behandling af piskesmæld på Syddansk Universitet.

Usynlige skader

Som piskesmældsramt kan det være meget frustrerende, at skaderne ikke er synlige. Det er nemlig svært at forholde sig til symptomerne.

- Det kan være svært at forstå, hvordan symptomerne påvirker hverdagen, livskvaliteten og arbejdsevner, både for én selv og ens familie, men også for andre såsom arbejdspladsen, kommunen, behandlere, fortæller Inge Ris.

Hun opfordrer piskesmældsramte til at søge hjælp, hvis de har brug for støtte og vejledning efter ulykken.

- Det er vigtigt at vide, at de symptomer, man som piskesmældsramt oplever, er reelle, og at man kan få støtte og vejledning i, hvordan man kommer videre.

Gratis hjælp hos UlykkesLinjen

Et af de steder man kan få vejledning er hos UlykkesLinjen. Her kan man få gratis og uvildig rådgivning efter en ulykke. 

Telefonvejlederne på UlykkesLinjen hjælper ofte piskesmældsramte, der har spørgsmål om f.eks. behandlingstilbud, ventetid, erstatning, sygedagpenge og forsikring.

Vejlederne er uddannede socialrådgivere, og trækker på et bagland af eksperter – blandt andet advokater, læge, psykologer og fysioterapeuter.

Ved at tilbyde en tværfaglig og koordineret vejledning, forøges chancerne for at komme hurtigere videre i livet efter ulykken.

Hvem står bag?

UlykkesLinjen er støttet af Offerfonden og er blevet skabt i fællesskab mellem Rigspolitiet, Rådet for Sikker Trafik, Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, Forsikring og Pension og UlykkesPatientForeningen.