Gå til hovedindhold

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende

Som noget nyt kan du som pårørende deltage i forskellige typer af digitale kurser i det kommunale LÆR AT TACKLE-format. Kurserne henvender sig til pårørende, der føler sig pressede i det daglige.

En kvinde sidder og læser en avis

Hos Komiteen for Sundhedsoplysning bliver der som så mange andre steder høstet brugbare erfaringer fra nedlukningen og coronamånederne. De har udviklet LÆR AT TACKLE, som er kommunale selvhjælpskurser for både patienter med langvarige sygdomme samt pårørende. Under corona blev kurserne transformeret fra fysiske til digitale, og det førte positive tendenser med sig.

”Der skete en udvikling i de pårørende, som deltog på vores kurser, og vi fik fat i en ny målgruppe. På det fysiske hold har deltagerne i gennemsnit været pårørende i 10 år, når de tilmelder sig, mens tallet var 6 år på de digitale forløb, som vi oprettede på grund af nedlukningen. De erfaringer har gjort, at kurserne fremover skal være både fysiske og digitale sideløbende,” fortæller Nicolaj Holm Faber, der er chefkonsulent i Komiteen for Sundhedsoplysning.

Hovedformålet med LÆR AT TACKLE-kurserne for pårørende er at blive bedre til at passe på sig selv i en hverdag, hvor sygdom er tæt på.

Instruktører er selv pårørende

Samtlige af de udbudte LÆR AT TACKLE-kurser er ikke sygdoms- eller skadesspecifikke, men går på tværs af diagnoser. Forskning fra Stanford University viser nemlig, at det i meget høj grad er de samme udfordringer, man kæmper med, uagtet sygdom. Instruktørerne på kurserne er selv tidligere pårørende til alvorligt syge eller ramte mennesker, og det giver god mening, mener chefkonsulent Nicolaj Holm Faber:

"Det giver bare noget andet, at de, der står for enden af bordet, selv har prøvet og afprøvet de her værktøjer, som de giver videre. Man er i samme båd. Vi gør også meget ud af ikke at sige, at folk skal passe på sig selv, men mere hvordan de kan passe på sig selv.”

Nicolaj Holm Faber tilføjer:

”På kurserne bruger vi instruktionen om iltmasken i flyet: Hvis du kun fokuserer på at hjælpe den syge med iltmasken og glemmer at tage iltmasken på selv, så risikerer du at besvime, og i det her tilfælde at brænde ud, og så er der ingen til at hjælpe den syge. Mange kommer til os, hvor de virkelig føler, at de enten har mistet kontrollen eller er ved at gøre det, og så bygger vi langsomt op sammen. Som pårørende bliver du presset, stresset, udbrændt, og så bliver du selv syg. Det siger vores data, og det er også det, vi møder, og som vi forhåbentlig kan være medvirkende til at gøre noget ved.”

Pårørendekurserne er udviklet i samarbejde med Københavns Kommune og så dagens lys i 2017. Målgruppen er alle pårørende voksne til voksne syge eller ramte.

Tre digitale modeller

På alle kurserne for pårørende kommer du rundt om en masse temaer som for eksempel håndtering af stress, søvnmangel, frustration og afmagt, ligesom du får teknikker og værktøjer til eksempelvis at kommunikere bedre med den ramte og jeres omgangskreds. De tre digitale versioner af LÆR AT TACKLE-kurserne er opdelt således: Fjernundervisning over Teams/Zoom. Et blandet forløb med både e-learning, og hvor man også mødes til webinar. Endelig findes der også et rent e-learning-kursus, hvor du selv arbejder med materialet uden at deltage i en gruppe.

”Modellerne er valgt, så man kan deltage på den måde, man foretrækker. På den måde kan vi ramme bredt og undgå barrierer, hvis man eksempelvis ikke er flytbar eller er optaget på bestemte tidspunkter af dagen og ugen, fordi man skal tage sig af den ramte. Vi kan mærke, at der er efterspørgsel på de digitale løsninger, men mange har også savnet at mødes fysisk, det er tydeligt. Derfor udbydes begge,” fortæller Nicolaj Holm Faber fra Komiteen for Sundhedsoplysning.

60 kommuner landet over faciliterer de fysiske kurser, mens langt hovedparten efterhånden har opgraderet med de digitale af slagsen. For at komme i betragtning til ét af kurserne skal du først tale med en sundhedsperson i din kommune, eksempelvis en pårørendekonsulent.

Læs mere om 'Lær at tackle kurserne'

Komiteen for Sundhedsoplysning står bag kurserne, der udbydes af kommunerne.

Se om din kommune tilbyder Lær at Tackle for pårørende.