Gå til hovedindhold

Når mor eller far har været ude for en ulykke

Dette afsnit er til dig, fordi din mor eller far har været ude for en ulykke og er kommet til skade.

En kvinde sidder sammen med sin familie

Du har sikkert en masse spørgsmål om, hvad det er for nogle skader, og hvad det kommer til at betyde for din familie? Du kan finde svar på nogle af dine spørgsmål her.

Er der alligevel noget, du ikke forstår, så er det en god idé at spørge din mor eller far. Du kan også snakke med en anden voksen, du er tryg ved, for eksempel din klasselærer eller en i din familie.

Hvad er en ulykke?

Man kan komme ud for en ulykke på mange måder. Det kan ske derhjemme, i trafikken, mens man dyrker sport eller er på arbejde. Det er også meget forskelligt, hvad der sker med én, når man kommer ud for en ulykke.

Nogle får bare små skader og kommer sig hurtigt igen. Andre får så store skader, at de vil kunne mærke det resten af deres liv.

Opgave til dig:

Spørg din mor eller far, hvad det er for en ulykke, hun eller han har været ude for.

Hvad sker der, når man kommer ud for en ulykke?

Man kan få mange forskellige skader, når man kommer ud for en ulykke. For eksempel kan man slå sine ben eller arme så meget, at lægerne bliver nødt til at operere benet eller armen af.
Så må man klare sig med et kunstigt ben eller arm i stedet for. Man kan også blive lam. Det betyder, at der er dele af kroppen, man ikke længere kan bevæge, og så bliver man nødt til at få hjælp til ting, man før selv kunne klare.

Lige meget hvilken skade man får, kan man have rigtig ondt. Det betyder, at din mor eller far kan have svært ved at falde i søvn om natten eller at koncentrere sig.

Det er også helt normalt, hvis din mor eller far er ked af det, især hvis det ikke er så lang tid siden, hun eller han kom til skade. Det er ikke så sjovt at miste en arm, et ben eller blive lam. Det tager lang tid at vænne sig til.

Opgave til dig:

Spørg din mor eller far, hvilke skader hun eller han har fået efter sin ulykke.

Hvad med dig?

Selvom det ikke er dig, der er kommet til skade og har ondt, kan det godt være rigtig svært for dig også. Måske er du ked af, at din mor eller far ikke kan helt de samme ting som før? Måske er du vred over, at det lige præcis er din mor eller far, der er kommet til skade? Eller måske føler du dig helt alene i verden, fordi ingen andre ved, hvordan du har det?

Man kan opleve rigtig mange forskellige følelser, når ens forældre kommer til skade. Der er ikke nogen følelser, der er mere rigtige eller forkerte end andre. Alle reagerer forskelligt på svære oplevelser.

Måske kan du genkende nogle af disse følelser:
• At være bange
• At være ked af det
• At være vred
• At være ensom

At være bange

Når ens mor eller far kommer til skade, kan man nemt blive rigtig bange. Måske er du bange for, at din mor eller far aldrig skal få det bedre? Måske er du bange for, at andre i din familie også skal komme til skade? Måske er du bange for at gøre dine forældre kede af det, hvis du fortæller dem, hvordan du har det? Det kan også være, det er nogle helt andre ting, du er bange for.

Lige meget hvad er det ikke mærkeligt, hvis du er bange. Både voksne og børn kan blive bange, når en de holder af kommer til skade.

Opgave til dig:

Fortæl din mor og far eller en anden voksen, hvornår du har prøvet at være bange. Hvad var du bange for? Tal om, hvad I kan gøre, hvis du skulle blive bange igen.

At være ked af det

Mange børn bliver rigtig kede af det, når deres forældre har det skidt. Der er ikke noget at sige til, hvis du af og til er trist og måske græder. Det er helt naturligt at græde. Nogle gange kan det faktisk være rigtig godt, fordi du kommer af med alt det sørgelige, du føler indeni.

Måske er du ked af det uden at sige det til nogen, eller måske tror du ikke, dine forældre har tid eller overskud til at lytte til dig. Prøv alligevel at fortælle dem, hvordan du har det. Det kan måske også få dem til at fortælle dig, hvordan de har det. Måske I alle er lige kede af det. Så er det rarere at være kede af det sammen end hver for sig.

Opgave til dig:

Fortæl din mor og far eller en anden voksen, hvornår du har prøvet at være ked af det. Hvad gjorde dig ked af det? Tal om, hvad I kan gøre, hvis du skulle blive ked af det igen.

At være vred

Man kan nemt blive vred på hele verden, når ens mor eller far kommer til skade. Det er i orden at være vred på en ulykke, der har ændret dit liv, uden du selv har bedt om det. Det kan føles uretfærdigt, at du og din familie er blevet ramt af en ulykke.

Måske bliver du nogle gange så vred, at du råber af dine forældre og søskende. Måske er du vred på lægen, fordi han eller hun ikke bare kan gøre din mor eller far rask igen. Måske har du fået flere pligter derhjemme og synes, det er uretfærdigt.

Når du er vred, kan du have brug for at løbe en lang tur eller finde et sted, hvor du kan være alene og bare skrige rigtig højt. Det kan godt være, du ikke altid ved, hvorfor du er vred, men tal med nogen om det alligevel. Det er helt normalt at blive gal i hovedet en gang imellem.

Opgave til dig:

Fortæl din mor og far eller en anden voksen, hvornår du har prøvet at være vred. Hvorfor var du vred? Tal om, hvad I kan gøre, hvis du skulle blive vred igen.

At være ensom

Når ens mor eller far er kommet til skade, kan man nemt komme til at føle sig alene og ensom. Måske tænker du, at ingen andre vil kunne forstå, hvordan du har det. Du skal vide, at der findes rigtig mange andre børn i Danmark, der har en forælder, der er kommet ud for en ulykke eller er alvorligt syg.

Du er ikke alene. Men det er rigtig vigtigt, at du har nogen, du kan snakke med. Om det er en ven, en lærer eller din tante er ikke så vigtigt. Bare du får talt med nogen om, hvordan det er at være dig.

Synes du, det er svært at få begyndt at fortælle, kan du prøve først at tegne dine følelser eller skrive dem ned. Måske er det lettere at fortælle, når den du vil fortælle til har set din tegning eller læst de tanker, du har skrevet.

Opgave til dig:

Fortæl din mor og far eller en anden voksen, hvornår du har prøvet at føle dig ensom. Hvorfor følte du dig alene og ensom? Tal om, hvad I kan gøre, hvis du skulle føle dig ensom igen.

En ny familie

Måske føler du, din familie har ændret sig efter din mor eller far har været ude for en ulykke. I kan måske ikke længere gøre alle de ting sammen, som I kunne tidligere. I hvert fald ikke lige nu.
Men det betyder ikke, at I ikke længere kan gøre noget som helst. Hele familien kan måske ikke længere tage i svømmehallen, men så kan du tage af sted med andre end den af dine forældre, der er komme til skade.

Nogle gange kan man godt komme til at tro, at alle andre familier end lige ens egen kan gøre lige det, de vil. Men der findes mange familier i Danmark, der er særlige, ligesom din.

Opgave til dig:

Tal med din familie om, hvad I stadig kan gøre af rare ting sammen. Fortæl også, hvis der er noget, du savner at kunne gøre. Måske I kan finde en løsning, så du alligevel kan komme til at gøre det, du gerne vil.