Lægeordineret medicin må ikke være et spørgsmål om økonomi

Har man fået ordineret medicin af sin læge, så skal det ikke være økonomien, der afgør, om man tager medicinen eller ej, men det er det desværre for mange af UlykkesPatientForeningens medlemmer.

Knap 25 % af foreningens medlemmer har inden for det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres lægeordinerede medicin. Og det tal overrasker UlykkesPatientForeningens formand, Janus Tarp.

- At hver fjerde har oplevet, at de ikke har råd til medicin, kommer bag på mig. Det er et meget højt tal. Det er ikke uden grund, at en læge ordinerer medicin til en patient. I mange tilfælde er der jo tale om livsvigtig medicin. Det siger sig selv, at tager man ikke den medicin, kan det få fatale konsekvenser, siger Janus Tarp i en kommentar til et indslag i DR.

- Vi må derfor som samfund gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at borgerne har råd til at købe medicinen og ikke er nødt til at nedprioritere medicin frem for mad og tøj. En gentænkning af tilskudssystemet kan være en løsning – indkomstafhængig betaling og tilskud er måske værd at overveje, udtaler Janus Tarp.

DR bragte tirsdag aften et indslag om medicinudgifter

For Susanne Ryding, der tager en del medicin efter en alvorlig ulykke for nogle år siden, handler det i sidste ende om valget mellem økonomi og helbred.

- Det er meget ydmygende at bede apotekeren lægge ens smertestillende tilbage, når man finder ud af, at man ikke har råd til at købe sin medicin. Jeg bliver ked af det, for det betyder, at jeg nogle gange må leve med ekstra smerter og abstinenser, fordi jeg ikke får den medicin, jeg burde. Det betyder så også, at jeg får sværere ved at være den mor, jeg gerne vil være over for mine to piger, og at jeg må melde afbud til ting, jeg ikke kan deltage i på grund af svære smerter,” forklarer Susanne Ryding.

Susanne oplever typisk problemerne, når hun starter forfra på et nyt tilskudsår på sin medicinkonto, eller hvis medicinen svinger op og ned i pris.

Om UlykkesPatientForeningens undersøgelse

I januar spurgte UlykkesPatientForeningen sine medlemmer om, hvorvidt de havde råd til at købe deres ordinerede medicin eller ej, og her angav en fjerdedel af de adspurgte, at de inden for de seneste to år havde oplevet, at de en eller flere gange havde måttet undlade at købe den lægeordinerede medicin, fordi de ikke havde råd. Besvarelsen omfatter godt 500 personer.