At føle sig som Palle alene i verden

Pia Lykkes mand fik piskesmæld og PTSD på grund af en bilulykke i 2012. Det har vendt op og ned på deres liv, og stod det til Pia var der større fokus på de pårørende i processen efter ulykken.

- Selvfølgelig rydder vi op og gør rent i vores hjem, men jeg ved også, at der er støv i hjørnerne. Sådan er det bare. Har vi en aftale med venner eller familien, så er det ikke altid, at overskuddet er der, når vi skal af sted. De accepterer, at vi ringer og dropper aftalen, siger Pia Lykke, hvis mand pådrog sig whiplash og PTSD efter en voldsom bilulykke i 2012.

I bilen sad også ægteparrets voksne søn, der slap nådigt med efterfølgende skulderproblemer. Ulykken på den tyske autobahn kom dog til at definere den hverdag, de lever i dag.

- Jeg husker tydeligt opkaldet fra min mand, hvor han først siger, at de er okay, men at de har været ude for en ulykke. Jeg var dybt chokeret længe efter, og det gik op for mig, at jeg kunne have mistet dem begge to, forklarer Pia Lykke.

Men selvom hendes mand både får trukket sønnen ud af bilen efter ulykken og har overskud til at berolige Pia Lykke i telefonen, så er noget ændret. Han får gradvist flere og flere nakke- og rygsmerter og efter to arbejdsulykker i jobbet som montør, bliver han til sidst fuldtidssygemeldt.

- Vi er overbeviste om, at alle de smerter, der efterfølgende kommer, har en sammenhæng med trafikulykken. I begyndelsen bemærkede jeg ikke, at han også var ramt psykisk. Jeg var selv kommet til skade efter et fald på en stejl trappe i vores hus, så jeg var sygemeldt, da hans ulykke skete, fortæller fynboen.

Det viser sig, at hendes mand har udviklet PTSD og fået whiplash efter trafikulykken. I dag har han netop afsluttet et forløb hos en psykolog og er begyndt til psykiater. Stod det til Pia Lykke, kunne et større fokus på de pårørende hjælpe i processen.

- Jeg deltog i den afsluttende psykologsamtale, men det var for sent. Gid jeg kunne have været en del af det tidligere, for jeg har simpelthen haft brug for at tale med en professionel om alt det her. Nogle gang har jeg følt mig som ’Palle alene i verden’. Der burde være mulighed for, at de pårørende kunne tage en snak med psykologen om en patients situation. Det havde gjort det nemmere at hjælpe min mand igennem sygeforløbet, men også nemmere for mig selv, pointerer Pia Lykke og fortsætter:

- Vi klarer os, men vores hverdag er meget påvirket. Når min mand er inde i sine dårlige perioder, så er det svært for ham at klare dagligdagssting, og så må jeg tage helt over. Jeg ved, at det kun er en overgang, og så blomstrer han forhåbentlig op igen.

Læs også

Pårørende er en overset gruppe

Pårørendetest: Passer du på dig selv?

Gode råd: Sådan passer du på dig selv som pårørende

Fokus på pårørende

UlykkesPatientForeningen sætter fokus på pårørende. I medlemsmagasinet Livtag kan du læse flere artikler om det at være pårørende til en ulykkesramt.

Hvis du ikke allerede modtager Livtag som medlem af UlykkesPatientForeningen, kan du prøve det gratis.

Få Livtag gratis