At skamme sig kan være en alvorlig ting

Skam er ofte en del af grunden til ensomhed, og skam kan føre til depression, fordi den hele tiden ligger og ulmer.

Lad os slå det fast med det samme: At føle skam og skyld er en naturlig del af tilværelsen og fungerer som værn mod at træffe forkerte beslutninger. Men er skyld- eller skamfølelser følgesvende i alle livets facetter, så er det straks en anden sag.

- Skyld er noget, man kan bringe op og tale om, men med skam forholder det sig typisk anderledes. Det betyder ikke, at skyldfølelse ikke kan være alvorligt, det er simpelthen bare nemmere og ofte mere konkret at tale om, for eksempel hvem der bærer skylden for en hændelse, forklarer psykolog Eva Krog Pedersen og fortsætter:

Skam er at føle sig forkert, og det giver næsten sig selv, at det er en kompliceret følelse. Forsvinder skammen ikke, så begynder den at æde af dig

- Skam er at føle sig forkert, og det giver næsten sig selv, at det er en kompliceret følelse. Forsvinder skammen ikke, så begynder den at æde af dig. Den er ofte en del af grunden til ensomhed, og skam kan føre til depression, fordi den hele tiden ligger og ulmer. Hvis du for eksempel skammer dig over dit udseende eller over ikke at slå til på grund af en funktionsnedsættelse, så går det jo ikke lige over af sig selv. Derfor kan de her følelser følge mennesker i årevis. Det kan også gøre, at man efterhånden trækker sig fra andre, fordi man ikke føler, de kan være tjent med én. Så skam er bestemt en alvorlig ting.

Uheldig dobbelteffekt

Psykolog Eva Krog Pedersen mener, at der generelt er for lidt fokus på netop skam.

- Der er en overhængende fare for, at man som et voksent menneske med en funktionsnedsættelse konstant balancerer på kanten af at blive overmandet af negative tanker om sig selv og andres syn på én. Før i tiden dyrkede du sport, tog på skiferie og var aktiv, men det er slut nu. Engang tænkte du nærmest aldrig over, hvilket tøj du tog på, hvordan du gik og om andre mon kiggede. Du føler måske, at du var en helt anden person, før du fik fysiske udfordringer.

Det er ofte i samspillet med andre mennesker, at negative tankemønstre vokser frem, og livet med en funktionsnedsættelse påvirker også de nærmeste pårørende.

- Det giver en uheldig dobbelteffekt, hvis du føler, at din funktionsnedsættelse går ud over dem. De er måske nødt til at forme deres liv efter, hvad du kan, og det er alt sammen med til, at alle kan føle sig vældig frustrerede over den nye retning, livet har fået. Det er altså en byrde, som kan være tung at bære, forklarer hun.

Husk dine ressourcer og evner

Dine nærmeste kan til gengæld også være nøglen til at mindske de uhensigtsmæssige følelser.

- Det er en sorg at være ramt så fundamentalt, som det er at have en svær funktionsnedsættelse, hvad enten det er kommet pludseligt eller ej, og man skal have lov til at sørge. Bagefter er det så vigtigt at få skabt et rum, hvor man kan tale om de svære følelser med sine pårørende. Det skal der være plads til, og det må ikke blive tabu. Misforstået hensyn og ængstelse i forhold til at såre hinanden står ofte i vejen for den vigtige dialog. Men bliver det naturligt at have den gode dialog, kan det lette på, at man ikke går og skammer sig eller føler skyld overfor de pårørende i ens dagligdag. 

Det handler også om, i hvilket lys du ser dig selv.

- Det er rigtig vigtigt at blive ved med at se sig selv som en, der har ressourcer. Man kan godt få en følelse af, at man overhovedet ingen ressourcer har længere, efter man har pådraget sig en lidelse eller skade. På den måde kommer man faktisk til at demontere den kraft og de ressourcer og evner, man besidder. Dem skal man holde fast i eller finde igen. Er man ramt hårdt fysisk, så kan der stadig være en masse menneskelige kvaliteter, man kan byde ind med, og det skal man fokusere benhårdt på, så det ikke er de her skyld- og skamfølelser, der får overtaget og definerer tilværelsen, slutter psykolog Eva Krog Pedersen. 

Artiklen er skrevet af Martin Hungeberg, og udgivet i vores medlemsmagasin, Livtag nr. 3, 2021. 

Tema om skyld og skam

Vi har kigget nærmere på, hvordan skyld og skam kan fylde i livet efter en ulykke. Hvorfor skammer vi os over at være anderledes eller ikke at kunne det, vi kunne før - og hvordan skal vi håndtere det?

Læs de øvrige artikler:

Efter en ulykke: Skyldsspørgsmål kan hindre accept af situationen

Mit liv - en fortælling fra et medlem

Det kræves, at livet skal være let

En følelse af at være forkert

Den rette kommunikation kan stække skamfølelsen

Fri for skam og skyld