At være pårørende til en ulykkesramt

Når et menneske kommer ud for en ulykke, bliver ikke bare den enkelte person, men hele familien ramt. Livet bliver vendt op og ned, og det er hårdt for alle parter.

Den 25. juni 2007 er en skelsættende dag i Sune Timm Simonsen og hans kone Randis liv. I et vejkryds, hvor de holder stille for rødt, kører en anden bil ind i deres med omkring 100-120 km/t.

Bilen rammer med så stor kraft, at anhængertrækket bliver skubbet ind i bagagerummet, og bilen, som Sune og Randi sidder i, befinder sig pludselig midt ude i krydset. 

Umiddelbart er der ikke sket dem noget.

Sune registrerer, at Randi er konfus, men de fortsætter dagens program ufortrødent. De har det jo umiddelbart meget fint. Men da Randi stadig er konfus efter en times tid, beslutter de, at hun skal på skadestuen. Det viser sig, at Randi har pådraget sig et piskesmæld.

Langt fra hinanden

I dagene efter er Randi stadig meget mærket af ulykken og begynder at få udfald.

- Her bliver jeg første gang klar over, at det bliver en lang proces, men den erkendelse er Randi slet ikke i nærheden af, forklarer Sune.

Randi mener, at hun skal kæmpe for at komme tilbage til sit sædvanlige jeg. Det skal ”løbes” væk. Sune hælder mere til, at hun skal erkende situationen og begynde at prioritere i hverdagen.

- Vi var meget langt fra hinanden i vores syn på alvoren. Jeg havde desværre ret, fortæller Sune.

Erkendelse i forskellige tempi

Den forskellige opfattelse af situationen, og hvordan den skulle bearbejdes, skabte frustration de næste par år. Mens Randi kastede al energi i første jobprøvning, stod Sune alene med at skulle klare hele hjemmet og parrets tre børn. Samtidig kunne han ikke dele sine tanker med sin kone.

I dag er Sune og Randi meget tættere på hinanden:

- Randi bliver langsomt bedre til at kende sig selv og prioritere. Det er en kæmpe lettelse for mig. Det er godt, at det ikke længere er et konfliktområde, men noget vi kan tale om, afslutter Sune Timm Simonsen.

Hør hans tre gode råd til pårørende til ulykkesramte i videoen ovenfor.

Veje til mere viden

Har du brug for mere information om at være pårørende til en ulykkesramt, kan du læse mere på vores hjemmeside. 

Læs om støtte til pårørende

Læs om familieliv og samliv

Læs mere om pårørende