De vigtigste feriebilleder kan blive dem efter trafikulykken

En trafikulykke på ferien kan være en så chokerende oplevelse, at man ikke får samlet de nødvendige informationer på stedet. Forvirringen er ofte ekstra stor, hvis ulykken sker på ferien. UlykkesLinjen råder til at gøre tre ting, hvis ulykken rammer: Snak med modparten, tag fotos og få et lægetjek med det samme – manglende dokumentation kan nemlig koste dyrt

Det er vigtigt at få dokumenteret en ulykke i forhold til erstatning og ansvar. Men når man lige har været ude for en ulykke, er det ikke så let at holde hovedet koldt. Og når ulykken sker i udlandet eller med udenlandske turister i Danmark, er det endnu vanskeligere at få de rette informationer på plads. Det oplever UlykkesLinjen, der vejleder danskere i forhold til konsekvenser efter en ulykke.

Derfor har UlykkesLinjen et meget simpelt råd forud for feriehøjsæsonen: Hvis du kommer ud for et trafikuheld, så grib som minimum den mobiltelefon, som du har ved hånden, og dokumenter med fotos.

Nummerplade, skader og kørekort er vigtige motiver

- Det er absolut bedst at få navn, e-mail og telefonnummer fra vidner, myndigheder og modpart ved en ulykke. Men vi ved fra vores samtaler med ulykkesramte, at især på ferien, er det svært, når der er sprogbarrierer og forvirring om regler, fortæller projektchef Mette Lundstrøm Jørgensen fra UlykkesLinjen.

- Derfor siger vi nu: Grib i det mindste mobiltelefonen og tag fotos på ulykkesstedet. Det kan fx være billeder af en modparts bil, hvor nummerplade og model er synlig, et uheldssted eller billeder af specifikke skader. Man kan også spørge, om man må tage et foto af modpartens og vidners kørekort eller id. På den måde kan man finde dokumentationen sidenhen, og det kan være afgørende for erstatning, siger Mette Lundstrøm Jørgensen.

Lægetjek kan ikke vente, til du kommer hjem fra ferie

Ved alvorlige skader er det naturligvis vigtigt at ringe efter hjælp. I hele EU er alarmnummeret 112.

I tilfælde af mindre akutte smerter eller mistanke om personskade, kan det virke oplagt at vente med at blive undersøgt, til man er hjemme fra ferien igen. Men hvis trafikskaderne skal anerkendes af forsikringsselskabet, er det vigtigt, at dine skader så hurtigt som muligt bliver beskrevet grundigt af en læge.

Forsikringsselskabet, hvor man har sin rejseforsikring, bør derfor kontaktes, så de kan finde et relevant sted i området, hvor man kan blive undersøgt og evt. behandlet.

Langt højere risiko for trafikdrab i udlandet

I EU var der i 2017 et gennemsnit på 49 trafikdræbte pr. en million indbyggere. Men der er store forskelle mellem de enkelte lande. De sikreste lande er Sverige (25 trafikdræbte pr. en mio. indbyggere), UK (27), Holland (31) og Danmark (32). De farligste er Rumænien og Bulgarien med over 80 dræbte pr. en mio. indbyggere. Der var over 135.000 skadede i trafikken i EU i 2017.

Hvis der opstår spørgsmål efter en ulykke, kan man altid ringe og få gratis og uvildig vejledning hos UlykkesLinjen på 36 73 20 00.

Læs mere om UlykkesLinjen

Det skal du huske, hvis du er ude for et trafikuheld i udlandet

Hvis du har været ude for et færdselsuheld i udlandet og ikke selv er ansvarlig for uheldet, er det vigtigt at få disse oplysninger om modparten:

  • Navn
  • Navn på forsikringsselskab
  • Registreringsnummer
  • Nationalitet på bilen
  • Mærke og model på bilen
  • Dato, sted og land for uheldet
  • Navn og adresse på evt. vidne(r)
  • Hvis modparten kører i lastbil med trailer, er det også vigtigt at få registreringsnummeret på hovedvognen.

Du kan med fordel udfylde den internationale skadeanmeldelsesblanket (på dansk hhv. engelsk) og underskrive den sammen med modparten. Dine oplysninger eller blanketten skal du videregive til dit forsikringsselskab, når du anmelder skaden.

Ved personskade

Du kan få behandlet din skadesag herhjemme, hvis du har været involveret i et færdselsuheld i udlandet – og du ikke selv har skylden. Dette gælder for færdselsuheld i et EU/EØS-land. Alle forsikringsselskaber i disse lande har en skaderepræsentant her i Danmark. Denne danske repræsentant skal herefter videreformidle dit krav til det udenlandske selskab. Du skal som skadelidt være opmærksom på, at uheldet skal opgøres efter skadelandets love og erstatningssummer.

Hvis du er ansvarlig for uheldet

Du skal oplyse modparten om dit forsikringsselskab og evt. udfylde den internationale skadeanmeldelsesblanket. Husk at begge parter skal underskrive.

Kilde: dfim.dk