Få pulsen op som rygmarvsskadet

Hvordan kan du med en rygmarvsskade træne med så høj intensitet, at pulsen kommer derop, hvor den skal, hvis du skal mindske risikoen for hjerte­karsygdomme?

Det kan godt være svært at få pulsen op som rygmarvsskadet, men det er ikke desto mindre vigtigt. Undersøgelser viser nemlig, at rygmarvsskadede dør tidligere end normalbefolkningen, og at en af de primære dødsårsager er hjerte­karsygdomme.

Sådan bør du træne

Den nyeste guideline fra 2018 for hvor fysisk aktiv, du bør være, hvis du har en rygmarvsskade, har nogle anbefalinger:

  1. For at mindske risikoen for hjerte­karsygdomme anbefales det, at du dyrker moderat til høj intensitets konditionstræning i mindst 30 minutter tre gange om ugen.
  2. For at få bedre kondition og styrke dine muskler anbefales det, at du to gange om ugen dyrker konditionstræning ved moderat til høj intensitet i mindst 20 min OG laver styrketræning for alle de store muskelgrupper, med tre sæt for hver muskelgruppe af moderat til høj intensitet, også to gange om ugen.

På Borg-skalaen (billedet) kan du måle, hvor anstrengende, du selv oplever træningen og herudfra styre intensiteten. De fleste mennesker bør forsøge at nå mindst 20 minutter på Borg 14-15, to til tre gange pr. uge. 

Få et stort billede af Borg-skalaen