Fem atleter du skal holde øje med

Der er håb om medaljer til Danmark til de Paralympiske Lege i Brasilien.
Daniel Wagner Jørgensen ved de Paralympiske Lege i London i 2012.

De Paralympiske Lege i Rio de Janeiro skydes i gang den 7. september og varer til den 18. september.

Det kan vise sig at blive en medalje indbringende begivenhed for Danmark, som i flere af de 23 sportsgrene på programmet står særdeles stærkt. Her får du et overblik over en håndfuld danske profiler, som har potentiale til at blive nogle af de helt store oplevelser i Brasilien.

I alt deltager 21 atleter fra Danmark fordelt på seks sportsgrene.

Daniel Wagner Jørgensen

 • Idrætsgren: Atletik
 • Disciplin: 100 meter løb, 200 meter løb og længdespring
 • Handicap: Overbensamputeret

Selvom Daniel Wagner Jørgensen ser længdespring som sin favoritdisciplin, er det en særdeles god idé også at rette øjnene mod vejlenseren, når han stiller op i 100 og 200 meter løb i Rio til september. Højest overraskende tog han medaljer med hjem i hver af de nævnte discipliner (sølv og to gange bronze) ved VM i 2015, og der er med rette forventninger til stortalentet, som i indeværende år har sat to verdensrekorder i længdespring.

Daniel Wagner Jørgensen var også en del af den danske paralympiske trup i London i 2012, hvor han vandt bronze i længdespring. I år er målet guld.

Susanne Jensby Sunesen

 • Idrætsgren: Ridning
 • Disciplin: Dressur
 • Handicap: Inkomplet paraplegiker

Thy-boen Susanne Jensby Sunesen drager til september til sit andet Paralympiske Lege, hvor hun skal forsøge at forbedre de to femtepladser (i Hold og Kür) og fjerdepladsen (i Mesterskabsklasse) fra Legene i 2012 i London og melde sig helt ind i medaljekampen i Rio.

De senere sæsoner har rytteren gjort sig særdeles godt bemærket på paradressur-scenen med to sølvmedaljer ved EM i 2015 samt VM-bronze i 2014.

Peter Rosenmeier

 • Idrætsgren: Bordtennis
 • Disciplin: Bordtennis (single og hold)
 • Handicap: Arm- og ben-defekter

Med et i forvejen bugnende medaljeskab er der ikke meget andet, der tæller for rutinerede Peter Rosenmeier end guldet. Det bliver hans fjerde deltagelse ved de Paralympiske Lege, og han kan allerede skrive både en paralympisk guldmedalje (PL 2004), EM- og VM-sejre samt Kulturministerens Handicapidrætspris 2013 på CV’et.

Ud over sine imponerende bedrifter i handicapidrætten gør han sig også i raskidrætten, hvor hans klub er svenske Malmø IF.

Jonas Larsen

 • Idrætsgren: Svømning
 • Disciplin: 100 meter Fri, 150 meter Medley, 200 meter Fri, 50 meter Fri, 50 meter Ryg
 • Handicap: PFFD (Proximal Femural Focal Deficiency)

Svømmeren Jonas Larsen tager til sit andet Paralympiske Lege med forhåbninger om at bringe medaljer hjem fra Brasilien. Han har flere topplaceringer bag sig og vandt sit første EM-guld i favoritdisciplinen150 meter Medley i 2014. 2015 blev stort set spoleret af en solid omgang kyssesyge, så den 24-årige Ishøj-svømmer er klar til at revanchere sig i Rio.

Sophie Walløe

 • Idrætsgren: Bordtennis
 • Disciplin: Bordtennis (single)
 • Handicap: Medfødt hofteskred

Den bare 16-årige Sophie Walløe er én af de største talenter i handicapsporten og sin unge alder til trods, har hun allerede vundet både sølv og bronze ved EM. Hun bor og træner i Linz i Østrig og er både et velkendt navn i para- og raskidrætten, hvor hun har imponeret stort og sat tykke streger under sit talent ved at vinde sølv i både single og hold ved DM.

Den unge københavner skal i år til sit første Paralympiske Lege og stiler efter i fremtiden at kvalificere sig til OL.

Følg med i de Paralympiske Lege

Det er muligt at følge med på Facebook-siden ”Danmark til PL", hvor der løbende opdateres før, under og efter De Paralympiske Lege.

DR har købt rettighederne til at vise begivenheden.

Kort om de Paralympiske Lege

De Paralympiske Lege i Rio de Janeiro 2016 er den 15. udgave af den verdensomspændende sportsbegivenhed, der i sin originale form i England i 1948 var idrætskonkurrencer i forskellige discipliner for rygskadede krigsveteraner fra 2. verdenskrig.

Gennem årene fik andre europæiske lande øjnene op for de årligt tilbagevendende begivenheder, og fra 1960 har Legene ligget i forlængelse af OL. I 1984 opnåede man officiel ankerkendelse fra IOC, ændrede navn til Paralympics og antog sin nuværende form. Siden er bevågenheden, størrelsen og niveauet kun steget og steget.

Hvert fjerde år afholdes de Paralympiske Lege umiddelbart efter de Olympiske Lege i samme værtsby og med samme faciliteter. 175 nationer deltager i 2016 i Rio i 23 forskellige sportsgrene.