Førtidspensionister skal have indflydelse på deres indkomst

Uligheden vil stige med regeringens 2025-plan og for at imødegå det, foreslår UlykkesPatientForeningen overenskomstforhandlinger for personer på førtidspension og andre overførselsindkomster.

Indkomstudviklingen siden år 2000 viser, at lønmodtagere har opnået en noget større indkomstfremgang end eksempelvis førtidspensionister, hvis ydelse kun er steget 1,5 % om året.

Det betyder, at købekraften bliver stadigt mindre. For at imødegå forskellene i indkomstudviklingen, foreslår Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen, at der skal indføres overenskomstforhandlinger for personer på førtidspension og andre overførselsindkomster.

- Langt den største del af den voksne befolkning har mulighed for indflydelse på deres indkomst. Det skal førtidspensionister også have. Så hvorfor ikke indføre overenskomstforhandlinger også for denne gruppe? Det er ikke rimeligt, at 179 personer på Borgen skal bestemme, hvor meget flere hundrede tusinder af mennesker skal leve for uden den mindste mulighed for indflydelse herpå, siger Janus Tarp.

Bekymrende at førtidspensionister skal betale for skattelettelser

Med regeringens forslag til en 2025-plan vil lønmodtagerne få finansieret dele af skattelettelserne ved reduktion i primært førtidspensionerne, og det er dybt bekymrende.

- Det er mig ubegribeligt, hvorfor personer på førtidspension eller andre overførselsindkomster skal betale for skattelettelser. Jeg køber ikke argumentet om, at det skal kunne betale sig at arbejde i denne forbindelse. I dag får du først førtidspension, når det er 110 procent sikkert, at du aldrig vil kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet. Det er derfor usympatisk, når regeringen påstår, at førtidspensionisten kun rammes, hvis denne ikke opnår arbejde, siger Janus Tarp.

UlykkesPatientForeningen indbyder til forhandlinger

For at imødegå den stigende sociale slagside indbyder Janus Tarp derfor finansministeren til forhandlinger.

- Vi deltager derfor gerne i forhandlinger om øget indkomstudvikling for førtidspensionister og andre. Finansministeren kan bare ringe.

Altinget har også bragt debatindlægget

Læs mere om regeringens 2025-plan på DR's hjemmeside