Nepal fik hjælp af danske fysioterapeuter

To fysioterapeuter fra Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter var i efteråret 2015 i Nepal for at dele ud af deres erfaring med genoptræning af mennesker med rygmarvsskader.
En 20-årig tetraplegiker træner sammen med fysioterapeut Anne Dohmann. De to har væddet en dansk øl, som han kan vinde, hvis han kan lave 20 høje stem... han klarer det næsten og får øllen under stor jubel i salen.

Den 25. april 2015 ramte et jordskælv med voldsom kraft et område nord for Nepals hovedstad Kathmandu. Jordkælvet målte 7,8 på Richter-skalaen og forårsagede stor skade. Myndighederne har siden vurderet, at omkring 9.000 mennesker mistede livet, og mere end dobbelt så mange kom til skade.

Blandt de mange tilskadekomne var en del med rygmarvsskader, og da der kom en henvendelse fra den internationale sammenslutning af fysioterapeuter, der arbejder med rygmarvsskadede om, at landets center for rygmarvsskadede havde behov for hjælp, var fysioterapeut Hanne Nielsen ikke i tvivl.

”Jeg har tidligere arbejdet udenlands, og her var igen en mulighed for at være med til at gøre en forskel ved at dele ud af den ekspertise, jeg har fået gennem et langt arbejdsliv med rygmarvsskadede,” fortæller hun.

Hendes kollega, fysioterapeut Anne Dohmann, hørte om Hannes planer.

”Jeg havde det bare sådan ’jeg vil med’,” fortæller Anne om sin reaktion, da Hanne fortalte om sine rejseplaner. Anne har tidligere arbejdet i Thailand med handicappede børn, og de to fysioterapeuter gik i gang med at få styr på alt det praktiske.

Hanne og Anne fik orlov fra deres arbejde på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, som også gav et økonomisk tilskud til turen. Derudover søgte de en række fonde til at finansiere turen. I alt fik de indsamlet 120.000 kr. til at dække løn- og rejseomkostninger i de seks uger, de skulle være væk.

Mad på bål

Centret for rygmarvsskadede, som Hanne og Anne blev tilknyttet, ligger ca. 20 km. fra Kathmandu, og er det eneste rehabiliteringscenter med speciale i rygmarvsskader. De rygmarvsskadede kommer til centret efter den akutte behandling på et lokalt sygehus, hvis de har penge til det. Centret er nemlig privat og derfor forbeholdt dem, der har råd. Ofre for jordskælvet i 2015 bliver dog tilbudt behandlingen gratis.

Der er omkring 50 sengepladser på centret, men ekstra telte var sat op udenfor for at rumme de mange ekstra patienter, jordskælvet har givet.

De to danske fysioterapeuter indlogerede sig på private værelser en halv times transport med den lokale bus fra rygmarvscentret, hvor den primære opgave var at undervise og supervisere terapeuterne.

”Det var noget af en omvæltning at komme til centret. Det faglige niveau og tilgangen til rygmarvsskader var som i Danmark for 30 år siden. Samtidig var hverdagen på centret præget af daglige, timelange strømudfald, og i den periode, vi var der, måtte køkkenpersonalet lave mad over bål til de 200 mennesker, der hver dag skulle bespises på grund af strejker og deraf følgende manglende gas,” fortæller Anne.

Mere fokus på arme og mindre på ben

Den vigtigste opgave for Anne og Hanne var at forsøge at videregive en del af deres erfaring og viden fra arbejdet med rygmarvsskadede i Danmark til de nepalesiske terapeuter. Det gjorde de dels ved undervisning og dels ved at følge medarbejderne og supervisere dem i deres arbejde med patienterne.

”Vi oplevede, at personalet havde meget fokus på udspænding af benmusklerne og ikke havde fokus på vigtigheden af at arbejde med resten af kroppen – ikke mindst armene, der jo er ekstra vigtige, hvis man ikke har funktion i benene,” siger Hanne.

Mange af patienterne havde ikke klart fået at vide, at deres ben sandsynligvis var lammede for altid, og at de skulle sidde i kørestol resten af livet. De levede i håbet om, at træningen kunne få dem op at gå igen.

”Det er klart, at hvis man lever med det håb, så kan man ikke forstå, at det er armene og overkroppen, vi fokuserer på at træne i stedet for benene. Derfor valgte vi også i flere tilfælde at være lidt mere direkte i forhold til fremtidsudsigterne for en brugbar gangfunktion” siger Anne og fortæller blandt andet om en ung mand, hvor familien efter et par måneder ikke længere ville betale for hans ophold på centret.

”De syntes ikke, det hjalp noget – han havde jo ikke lært at gå.”

Rygmarvsskadet i Nepal

Livet i en kørestol i Nepal er heller ikke nogen nem udfordring. Omkring 90 % af de 27 millioner nepalesere bor i landdistrikter flere dages gang fra den nærmeste by og lever af landbrug. Her er fremtidsudsigterne i en kørestol meget begrænsede, og de fleste vil være afhængige af deres forældre resten af livet.

Bor man i byen er mulighederne ikke meget bedre, da det stort set er umuligt at komme rundt eller finde en egnet bolig. 

”For langt de fleste er det et farvel til arbejdsliv og til at skabe egen familie. Samtidig kan du se frem til at være afhængig af din familie resten af dit liv eller bo på et af de få plejehjem, der er i Kathmandu, hvor forholdene er virkelig forfærdelige,” fortæller Hanne.

Hjemme igen

Efter seks uger i Nepal gik turen tilbage til det danske sundhedsvæsen, og spørgsmålet om hvilken nytte opholdet har gjort.

”Vi håber på, at vores lille bidrag i forbindelse med jordskælvet og dermed de mange nye rygmarvsskadede har gjort en forskel. I vores undervisning og supervision fokuserede vi på to ting: patienternes skadesniveau og dermed den nødvendige træning, for hvis musklerne ikke fungerer, er det ikke muligt at træne dem. Det andet, vi havde fokus på, var træning af arme og overkrop, så de kan blive så selvhjulpne som muligt.

”Både personligt og fagligt var det udfordrende men også meget lærerigt og berigende at være i Nepal i de seks uger. Det nepalesiske folk er generelt meget imødekommende og venligt, men de har været og er stadigvæk i høj grad udfordret af jordskælv og politiske konflikter. Derfor har det været en stor glæde for os at kunne bidrage med vores viden,” siger Anne.

Få gratis prøve på magasin for ulykkesramte

Artiklen har været bragt i magasinet Livtag. Er du ikke medlem og modtager magasinet, men har lyst til at se, om bladet er noget for dig, kan du bestille et gratis prøveeksemplar.

Bestil gratis prøve på magasin