Pårørenderolle har skabt dilemmaer i hverdagen

Det er bare et år siden, at Lars Jensen og hans kæreste var involveret i en trafikulykke. Værst gik det ud over kæresten, som pådrog sig adskillige brud, og stadig er under genoptræning. Bag rattet sad Lars Jensen, som i dag kæmper med de psykiske følger af at være pårørende til en skadet og samtidig bære en grad af skyldfølelse.
Trafikulykken har haft indflydelse på min arbejdssituation og være en medvirkende årsag til, at jeg nu er blevet opsagt, fortæller Lars Jensen

- Mentalt føler jeg mig presset og stresset over hele situationen. Jeg synes for eksempel ikke, at jeg sover nok. Jeg vågner alt for tidligt med en milliard tanker i hovedet, fortæller Lars Jensen.

Det har været vigtigt for Lars Jensen at støtte sin kærestes genoptræning og ofte opslidende kamp for at få den rette behandling. Det har skabt dilemmaer i hverdagen.

- Jeg vil gerne være der for min kæreste, men det har også været en udfordring så ofte at skulle bede om fri til at køre hende. Den dårlige samvittighed har været der konstant: Enten over for jobbet eller over for min kæreste, forklarer han.

Mistede jobbet

For nylig blev udfordringerne en tand større for Lars Jensen.

- Trafikulykken har haft indflydelse på min arbejdssituation og været en medvirkende årsag til, at jeg nu er blevet opsagt. Vi var ikke enige om prioriteterne og opgaverne, og det var under alle omstændigheder ikke holdbart i længden. Jeg har da haft ondt i maven undervejs, fordi jeg ikke altid følte, at jeg udførte mit arbejde godt nok, tilføjer Lars Jensen.

Skyldfølelsen plager

Det har blandt trukket hårde veksler på parret, at de har skullet være særdeles opsøgende og vedholdende i kontakten med sundhedsvæsnet.

- Rigshospitalets it-system brød på et tidspunkt sammen, og det resulterede i, at min kæreste pludselig stod som afsluttet patient. Det er til at blive vanvittig af, at sådan noget kan ske. Flere gange har vi været nødsaget til selv at ringe og følge op på hendes skader, for ellers bliver der ikke gjort noget. Hun er ramt i store dele af kroppen, og der er løbende kommet mere til, som lægerne af en eller anden grund ikke tog alvorligt lige efter ulykken, forklarer Lars Jensen og fortsætter:

- Det er frustrerende, at man som pårørende ikke kan gøre mere for den, der er kommet til skade. Særligt, når man også har en grad af skyldfølelse. Selvom andre siger, at trafikuheldet ikke var min skyld, og at det jo ikke var forsætligt, så er det ikke ensbetydende med, at jeg ikke kan føle skyld alligevel, slutter Lars Jensen.

Læs også: Gode råd til pårørende - Sådan passer du på dig selv

Fokus på pårørende

UlykkesPatientForeningen sætter fokus på pårørende. I medlemsmagasinet Livtag kan du læse flere artikler om det at være pårørende til en ulykkesramt.

Hvis du ikke allerede modtager Livtag som medlem af UlykkesPatientForeningen, kan du prøve det gratis.

Få Livtag gratis