Politisk flertal vil ændre reglerne for passiv dødshjælp

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og et stort flertal i Folketinget vil give danskerne bedre mulighed for at fravælge livsforlængende medicin. UlykkesPatientForeningen og formand Janus Tarp mener, at forslaget rummer flere gode takter.

Et politisk flertal er på vej til at udvide mulighederne for passiv dødshjælp. Forslaget rummer flere gode takter, men det kræver også, at politikerne er helt klare på konsekvenserne, og hvad de vil opnå, lyder vurderingen fra UlykkesPatientForeningen.

- Vi er positive overfor, at terminalt syge mennesker får mulighed for massiv smertelindring, tidligere end de kan nu. Det er vigtigt for os, at der er mulighed for, at man kan få en værdig afslutning på livet, lyder det fra Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen.

Udover at give mulighed for massiv smertelindring tidligere i et terminalt sygdomsforløb, så lægger partierne også op til, at folk skal kunne udforme et juridisk bindende behandlingstestamente. Det skal sikre, at den enkelte på forhånd selv kan frasige sig livsforlængende behandling som eksempelvis respirator.

- På den ene side hilser vi folks mulighed for selvbestemmelse velkommen, men omvendt skal man passe på, partierne bag forslaget ikke får italesat en forestilling om, at et liv med respirator er et uværdigt liv. Mange af vores medlemmer er afhængige af en respirator, og de lever et godt liv. Skal man fx kunne fravælge et liv med respirator, eller er muligheden kun for dem med en terminal sygdom? Her er det vigtigt, at politikerne tænker sig godt om, lyder det fra Janus Tarp.

UlykkesPatientForeningen ser frem til at se den præcise lovtekst før en endelig stillingtagen til forslaget.

Hvad er det gode liv?
I stedet for hele tiden at diskutere, hvordan vi mennesker kan afslutte vores liv bedst muligt, opfordrer UlykkesPatientForeningen til, at vi i stedet får diskuteret, hvordan vi lever et aktivt liv sammen:

- Vi vil som forening langt hellere diskutere aktiv livshjælp frem for hele tiden at tale om døden. For os handler det om, at vi sammen får talt om, hvordan vi lever et værdigt liv frem for at tale om døden, siger Janus Tarp.

UlykkesPatientForeningen har sammen med Muskelsvindfonden rettet henvendelse til Folketingets Sundhedsudvalg med henblik på at holde en fælles konference om aktiv livshjælp.

Læs mere om forslaget om passiv dødshjælp på bl.a. DRs hjemmeside.