Tag dine symptomer alvorligt

Marie Louise Frank gik ikke til lægen, selvom hun havde voldsomme smerter efter at have hamret sit hoved op i bagsmækken på en bus.

- Det sortner for mine øjne, da jeg knalder hovedet op i bagsmækken. Rundt om står en masse forældre, der også henter deres børn ved bussen, og jeg kan huske, at jeg synes, det er pinligt at lade mig mærke med noget. Jeg tager derfor bare mine to piger i hånden og går den korte vej hjem, fortæller Marie Louise.

Det er tæt ved jul, og selvom Marie Louise har store smerter, der gradvist bliver værre, tager hun og familien til Jylland og fejrer jul.

- Jeg går ikke til lægen, selvom jeg har frygteligt ondt. Jeg tænker, at det nok er en lille hjernerystelse, og at jeg bare skal have lidt ro.

I begyndelsen af januar går Marie Louise til lægen, som sender hende videre til hospitalet, hvor hun bliver scannet, og de finder to små blodpropper. Hun bliver straks indlagt.

- Jeg blev rigtig bange, for var det nu, jeg skulle dø? De blev ved med at sige, at jeg nok skulle få det fint, men jeg var virkelig bange.

Børnene reagerer forskelligt

Marie Louises arbejdsgiver presser på for at få hende til at starte igen, og lægerne på hospitalet siger, hun sagtens kan. Hun kan bare tage morfin, hvis hun har ondt. I maj starter Marie Louise igen på sit arbejde.

- Jeg har det virkelig dårligt, og jeg forsøger at råbe vagt i gevær, men jeg får hele tiden at vide, at det er helt normalt. Jeg får det ikke bedre, og på et tidspunkt begynder bogstaverne at flyde sammen for mig, når jeg læser. Der bliver jeg virkelig bange. Samtidig er det en benhård tid for hele familien. Min datter på tre år reagerer ved at begynde at bruge sut og ble igen, mens min pige på fem år reagerer meget kraftigt og udvikler angst.

Først omkring et år efter ulykken får Marie Louise og hendes familie den nødvendige hjælp gennem kommunens hjerneskadekoordinator, der sørger for, at hun bliver sygemeldt og bliver sendt til en neurologisk test.

- Jeg har ikke fået den ro, min hjernerystelse har haft brug for, selvom jeg gennem hele forløbet har haft en fornemmelse af, at der var noget galt og har forsøgt at gøre opmærksom på det. Jeg kan kun opfordre til, at man tager de symptomer, man mærker, alvorligt og holder fast, hvis det virker som om, der er noget galt.

Hvis du har været ude for en ulykke, så tilbyder UlykkesLinjen gratis og uvildig vejledning på telefon for dig, der er berørt. Det kan både være som ramt eller pårørende. Kontakt ulykkeslinjen man-fre 9-15 på tlf: 36 73 20 00  eller send en mail til info@ulykkeslinjen.dk. Læs mere om Ulykkeslinjen her.