Video: Lam person går ved hjælp af robotben

Med et eksoskelet kan en person med rygmarvsskade få hjælp til at gå. Murad Kahn, som er patient på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, fik mulighed for at prøve et, da leverandør og forhandler kiggede forbi hospitalet.

”Let the robot do the work”. Sådan lød startskuddet, da Murad Kahn tog det første skridt i et eksoskelet. Murad er delvist lam fra livet og ned, men kunne ved hjælp af robotbenene gå en lille tur.

- Det var en helt fantastisk oplevelse. Det var virkelig fantastisk at komme op og stå igen. Jeg skulle lige have hjælp til at komme i gang, men derefter virkede det ret nemt at bruge skelettet, fortæller Murad Kahn.

Murad Kahn er patient på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, som drives af UlykkesPatientForeningen.

Robot som reagerer på bevægelser

Et eksoskelet er en robot, som man bærer uden på hofte og ben. Skelettet aktiveres ved brug af overkroppen. Når man læner sig frem, tager man et skridt, og når man læner sig tilbage, stopper man. Typisk vil en rygmarvsskadet med mange lammelser have brug for støtte fra krykker eller en rollator for at kunne gå i skelettet.

Murad Kahn ser store muligheder i skeletet:

- Det er spændende, hvad den nye teknologi kan. Det skelet, jeg prøvede var lille og smart, og det giver virkelig en frihed til at komme rundt sammen med andre mennesker. Man bliver jo mere uafhængig. Skeletterne er efterhånden så små, at de kan pakkes sammen og gemmes i en bil eller tages med i en flyver - så kan man også bruge det på ferien, og måske komme på stranden med sin familie. Jeg håber, at prisen på sigt kommet så langt ned, at skeletterne kan blive udbredt til mange, siger han.

Dyrt hjælpemiddel

Firmaet bag det eksoskelet, som Murad Kahn har prøvet, er amerikansk og hedder Indego. Skelettet blev godkendt til salg i midten af 2015, og i Danmark forhandles det af Bandagist Jan Nielsen.

- Et eksoskelet er et kostbart hjælpemiddel. Det koster typisk over 500.000 kr. Prisen varierer fra person til person. I Danmark er der endnu kun ganske få eksoskeletter som personlige hjælpemidler, og de er financieret enten som en del af projektmidler eller via en bevilling, fortæller Jan Nielsen.

Kan også bruges som træningsredskab

Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter ser også muligheder for, at eksoskelettet kan bruges som et træningsredskab:

- Udover at eksoskelettet kan hjælpe en person, som er helt lam fra livet og ned til at stå og gå, så kan det også fungere som et træningsredskab for personer med delvise lammelser i benene, siger Line Olsson, som er fysioterapeut på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter.