C8-TH1

Sensorisk skadesniveau ses i kropsfiguren. Farven repræsenterer det laveste fungerende niveau for kroppens signaler op til hjernen som f.eks. berøringsans, ledstillingssans, varme/kuldesans etc. Der er normal sensorik (følesans) opefter.

Daglige aktiviteter er mulige at udføre selvstændigt med tilretning og hjælpemidler herunder påklædning, spisning med almindeligt bestik (evt. med fortykket greb), bad, toilette, lettere madlavning og at køre bil med specialindretning. Har behov for hjælp til rengøring og indkøb. Kan selvstændigt komme fra liggende til siddende stilling, kan stemme sig op i strakte arme og forflytte i både lige planer og niveau forskelle, nogen endog fra gulv til stol. Primært benyttes manuel kørestol.

 

Muskelfunktionen er normal i ansigt, hals, nakke, skuldre og delvist i arme og fingre. Fingrene kan bøje og strække sig og der er god funktion af hånden, men ikke muligt at sprede og samle fingrene. Tomlen og fingrene kan strække sig hvorved der opnås grib/slip funktion. Der kan være spasticitet i mave og ben.

Åndedrættet er mindre påvirket, kan selv hoste i siddende stilling ved at bøje frem over sine ben eller trykke overarmene ind på siden af brystkassen under host.

 

Blære, tam og sexualfunktion er påvirket. Det er muligt at selvkaterisere sig (RIK) og benytte medikamenter til tarmtømning (laxantia eller manuel stimulering). Mænds sexualfunktion er påvirket med nedsat fertilitet men spasticitet kan give rejsning og udløsning er muligt. For kvinder er fertiliteten normal men skeden har nedsat fugtighed. For begge køn kan nye erogene zoner udforskes og der findes både medicin og hjælpemidler der kan være nyttige.

Det autonome nervesystem er påvirket af skaden, hvorfor det sympatiske nervesystem ikke virker. Evnen til at mærke kulde og varme er påvirket sammen med evnen til at svede. Blodtryksregulering er forstyrret og der kan opstå hyperreflexi. Et normal blodtryk vil være ændre til at være 90/50-55 og pulsen til 45-50.