Hvad er seksuel lyst?

Af Annamaria Giraldi, professor i klinisk sexologi, overlæge og ph.d.
Hvis man spørger folk, hvorfor de har sex, er et hyppigt svar fra både mænd og kvinder, at det har de, fordi de har lyst til det. Men hvad driver egentlig lysten, og hvad kan dette svar dække over?
Flere faktorer kan drive lysten. Der er det biologiske drive, som afhænger af vores hormoner, signalstoffer i hjernen og vores fysiologi og anatomi.
Et andet aspekt er motivationen, der kan beskrives som den mere psykologiske del: Hvordan har man det psykisk? Hvordan har man det med sin krop? Er man i godt humør, stresset eller måske deprimeret? Hvordan har man det med sin partner? Er man tiltrukket, har man lige været oppe at skændes, eller føler man virkelig, at man er på bølgelængde med hinanden?
Den sidste faktor er ønsket, der dækker over alt det, vi lærer om sex - hvad der anses for rigtigt og forkert, hvem ”må” have sex, hvad rigtig sex indebærer, og andre kulturelt definerede normer om sex.
For mennesker med en funktionsnedsættelse kan seksualiteten blive udfordret både af biologien, det psykiske velbefindende og den kulturelle opfattelse af, hvordan mennesker med en funktionsnedsættelse skal leve deres liv.
Det kan være udfordrende, hvis ”forbindelsen” mellem krop, kønsorganer og hjerne ikke fungerer. Det kan være svært at opleve ophidselse, hvis alle signaler fra kroppen ikke når hjernen, eller omvendt, hvis kroppen ikke reagerer på den lyst, man har i hjernen. Hvor finder man så motivationen til at have sex? Og kan det blive endnu sværere, hvis man bliver mødt med, at mennesker med funktionsnedsættelse ses som ”ikke-seksuelle væsener”?
Det vigtige er at anerkende, at langt de fleste mennesker er ”seksuelle væsener” på mange forskellige måder, i mange forskellige aldre, størrelser og med forskellige funktioner. Man kan derfor arbejde med at udforske, hvor man kan mærke noget fra sin krop.
Ofte vil man opdage, at andre områder end kønsorganer også er erogene zoner. Man kan opdage, at lyst kan stimuleres ved nærvær, tanker, hjælpemidler, inspiration fra bøger, film, podcasts, evt. medicinsk behandling, ved at udforske sig selv og sin partner eller ved at få bedre kommunikation omkring sex. Så lyst er også lysten til nærvær, leg, sjov, bekræftelse, hudkontakt og det, du som læser selv synes gælder for dig. Lyst er noget, der er foranderligt livet igennem for alle mennesker.
Dette er støttet af midler fra Offerfonden.