Gå til hovedindhold

Drop ikke ambitionerne i dit arbejdsliv

Har du pådraget dig en funktionsnedsættelse, så bliver din karriere med garanti ikke, som du engang havde forudset. Heldigvis er det muligt at forme nye ambitioner og få et meningsfyldt arbejdsliv alligevel.

Skrevet af
Martin Hungeberg Journalist
Publiceret 28. februar 2022

"Selvom man i en eller anden udstrækning er sat ud af spillet, når man har senfølger eller en funktionsnedsættelse, så handler det om respekt for den person, du er, og de kompetencer, du har, når du skal skabe dig et nyt arbejdsliv. Det skal du selv tage styringen på, og dit forandrede liv skal ikke gøre, at du bliver ambitionsforladt i forhold til dit arbejdsliv. For selvfølgelig kan du finde noget nyt, der kommer til at give god mening for dig", begynder coach Mette Lykke-Bøndergaard.

Det er taget direkte ud af egne erfaringer, når Mette Lykke-Bøndergaard coacher andre i tilværelsen generelt eller om karriere og ambitioner.

"Det er ti år siden, at jeg blev væltet omkuld af en hund på en isbelagt vendeplads og blev slået bevidstløs. Det viste sig, at jeg havde fået piskesmæld og hjernerystelse, og senfølgerne ændrede mit liv fuldstændig, som det gør for alle, der pådrager sig den slags skader, siger Mette Lykke-Bøndergaard", der dengang var 43 år.

Det vigtigste er faktisk ens egne forventninger og evne til at se, hvilke jobs der kan passe til din nye situation.

Mette Lykke-Bøndergaard, coach

Egne forventninger er vigtige

Året efter sin ulykke gennemførte Mette Lykke-Bøndergaard en coachuddannelse, og hun har sidenhen blandt andet vejledt mennesker, som er visiteret til fleksjob.

"Når jeg coacher med fokus på arbejdsliv, så handler det om arbejdsidentitet, håndtering af omverdenens forventninger og om at få vendt situationen til noget positivt. Vi taler også om CV og ansøgninger, men det vigtigste er faktisk ens egne forventninger og evne til at se, hvilke jobs der kan passe til din nye situation".

Selv arbejdede Mette Lykke-Bøndergaard på ulykkestidspunktet i LEGO i en planlægnings- og porteføljefunktion:

"Jeg er oprindeligt civiløkonom og i mit tidligere arbejde havde jeg mange bolde i luften, stramme deadlines og jonglerede med store budgetter. I lang tid prøvede vi at få mig tilbage, men det viste sig, at det kunne jeg simpelthen ikke. Så prøvede vi at lave om på mine arbejdsopgaver, så de blev mere manuelt orienterede, så jeg blev mindre udfordret på mine kognitive evner, men efter et år var den mulighed helt afskrevet. Derefter landede jeg i det kommunale system, nøjagtig som så mange andre. Det vigtige for mig var hurtigt at understrege, at jeg skulle arbejde, også selvom det kun var i få timer, for jeg var på ingen måde klar til at skulle på pension".

Jeg fandt ret hurtigt ud af, at det fungerede for mig at få frisk luft, for så kunne jeg holde til mere, det lindrede min hovedpine og mine andre smerter.

Mette Lykke-Bøndergaard, coach

Hvad giver dig energi?

Mette Lykke-Bøndergaard prægede selv, hvor hun kom i praktikforløb, og hun opsøgte selv virksomheder, der lød som noget for hende. Som tiden gik begyndte flere og flere brikker at falde på plads, så hun kunne definere, hvad hendes fremtidige arbejdsliv skulle indeholde.

"Jeg fandt ret hurtigt ud af, at det fungerede for mig at få frisk luft, for så kunne jeg holde til mere, det lindrede min hovedpine og mine andre smerter. Det fik mig til at tænke: Hvordan kan jeg kombinere, at jeg snakker som et vandfald, at jeg kan lide at hjælpe andre mennesker, og at jeg kan lide at gå ude? Kan man ikke forene det"?

Det kunne man heldigvis. I dag er hun både coach, hvor ’walk and talk’ i det fri er hovedingrediensen, og zoneterapeut. Begge dele som fleksjobber. Mette Lykke-Bøndergaard fortsætter:

"Når bare det at komme op om morgenen og klare nogle få ting i løbet af en dag kan være som at løbe et maraton, så er det usandsynlig vigtigt, at du fylder dit liv med noget, der også kan give energi. Det opfordrer jeg virkelig andre til at tænke over. Skulle du stå op hver dag og gå på arbejde uden at få penge for det, hvad ville det så være? Gå i den retning, hvis du kan".

Det meningsfulde arbejdsliv, kan du også finde i det små. Mange er fastlåste i det, de engang arbejdede med.

Mette Lykke-Bøndergaard, coach

Mange er fastlåste

Man kan nemlig stadig finde nye ambitioner for sit arbejdsliv, selvom forudsætningerne har ændret sig markant, hvis man spørger coach Mette Lykke-Bøndergaard.

"Selvfølgelig kan man det, og det er sikkert ikke de samme ambitioner som før, men ambitionerne, eller endnu vigtigere; det meningsfulde arbejdsliv, kan du også finde i det små. Mange er fastlåste i det, de engang arbejdede med. Jeg motiverer til, at man udvider sin horisont, så man kan træffe nogle valg, man bliver glad for i længden", siger Mette Lykke-Bøndergaard og supplerer: Det hjælper i processen at finde ud af, hvad der er den bedste cocktail for dig.

"Jeg har vejledt mennesker, der for eksempel kom frem til, at de gerne ville være hundelufter, arbejde i en SFO og en anden, der gerne ville arbejde i en blomsterbutik. For sidstnævnte var det et ønske om at blive en del af en branche, som hun ingen erfaring havde i, men som gav mening, fordi hun var meget kreativ. Når hun kunne, så afleverede hun buketter til folk, gjorde lidt rent eller var med til at binde blomster. Gradvist fik hun flere og flere opgaver. I blomsterbutikken kunne de jo mærke på hende, at hun rigtig gerne ville være en del af det, og det var sandsynligvis det engagement, som fik det til at lykkes".

Ønsker du dig stadig et helt andet liv og har urealistiske forventninger, så ender du altså med en masse nederlag i jagten på et meningsfyldt arbejdsliv.

Mette Lykke-Bøndergaard, coach

Erkendelse og accept er fundamentet

At man har erkendt og accepteret sin situation og nye tilværelse med en funktionsnedsættelse er naturligvis vigtig i mange sammenhænge, og det er også fundamentet for at kunne drage de rigtige beslutninger på vej til et nyt arbejde.

"Ønsker du dig stadig et helt andet liv og har urealistiske forventninger, så ender du altså med en masse nederlag i jagten på et meningsfyldt arbejdsliv. Det kan blive en konstant frustrationstilstand, og det smitter af på hele livet og i høj grad på din tilgang til at finde et job", kommenterer Mette Lykke-Bøndergaard.

Hun peger på, at det også er nødvendigt at definere, hvad der fungerer og ikke fungerer for dig som resultat af din funktionsnedsættelse.

"Fleksibilitet betyder eksempelvis meget for mig, så jeg får tid til at hvile, mens andre har brug for meget faste rammer. Nogle fungerer bedst fra morgenstunden og andre sidst på dagen. Det hjælper i processen at finde ud af, hvad der er den bedste cocktail for dig, for det skal dit nye arbejdsliv kunne rumme", afslutter coach Mette Lykke-Bøndergaard.

Mette Lykke-Bøndergaards bedste råd til at forme dit nye arbejdsliv

  • Tag styring: Hvis det betyder noget for dig, hvad du bliver sendt ud i, når det kommer til praktik, arbejdsprøvning eller andre forløb, så tag selv affære og undersøg, hvad der er relevant i din situation. På den måde kommer du tættere på, hvad dit kommende job skal indeholde, og du undgår at blive passiv i det virvar af regler, som findes på området.
  • Energifokus: Gør mere af det, du har lyst til, og det, der giver dig energi. For mennesker med en funktionsnedsættelse eller senfølger, er det afgørende, at dit arbejde ikke kun tapper, men også giver dig ny energi, fordi du i forvejen har så sparsomme ressourcer.
  • Eksternalisér: Du er dybt involveret i din egen situation, så tag dig selv ud af ligningen for en stund og overvej, hvad du ville sige til dig selv, hvis det var en ven eller veninde i din situation. Hvad var oplagt, de gjorde med deres karriere og arbejdsliv?