Gå til hovedindhold

Dyrk den udendørs helhedsoplevelse

De mange sanseindtryk, vi får ved at være i naturen, mener Jacob Søndergaard kan komme alle til gode. Men det er afgørende ikke at forcere, hvis man har en funktionsnedsættelse eller en traumatiseret krop.

Skrevet af
Martin Hungeberg Journalist
Publiceret 29. april 2022

Han ejer ikke et fitnessabonnement, og han kommer meget sjældent i træningscentrene, fordi han suverænt foretrækker at spendere sin aktive tid udendørs. Det understreges glimrende af, at Jacob Søndergaard er på vej i skoven under interviewet til Livtag. På cykel med en fyldt rygsæk.

”Jeg overnatter i skoven i bivuak fra i dag til i morgen. For mig er det virkelig afstressende og genopladende til trods for, at der sker så mange ting i en skov. Jeg tror, det skyldes, at der er en naturlig variation i kaosset, som gør, at hjernen slapper af. I modsætning til måden vi har stillet møblerne på derhjemme. Det bliver nok aldrig helt naturligt for os, for vores hjerner er i virkeligheden meget mere distraheret af at være i et miljø, som er kunstigt skabt,” lyder det fra foredragsholder og tv-vært på DR-serien Rigtige Mænd, Jacob Søndergaard.

Han fortsætter:

”Lige nu er jeg for eksempel standset ved et kæmpestort, væltet træ. At være i naturen og at træne i naturen kræver, at man kan se de mange muligheder, der er, og det kan man heldigvis lære. Og hvad kunne jeg foretage mig her ved træet? Jeg kunne gå balancegang på den væltede stamme, jeg kunne også bare stå her lidt og mærke barken trykke i mine hænder og sanse det på den måde.”

Jacob Søndergaard har tidligere arbejdet med mennesker med smerter, forskelligartede diagnoser og skader i sin tid som personlig træner.

”En fællesnævner for mange af de her mennesker er, at deres nervesystem er blevet hypersensitivt. De har brug for stille og roligt at komme i kontakt med sig selv igen, og det er min klare overbevisning, at til det formål er naturen og træning i det fri rigtig brugbar,” forklarer tv-værten.

Du bliver ikke glad af at komme i form

Jacob Søndergaard mener, at én af grundene til, at indendørs træning i fitnesscentre i efterhånden mange år har haft så godt fat i danskerne er, at de sælger en illusion:

”På et tidspunkt må det gå op for folk, at det ikke gør dig glad alene at komme i form. Mange propper musik i ørerne, og hvis der ikke var god musik, så ville de muligvis miste motivationen, når der er 25 grader udenfor og solen skinner. Så kan de løbe der og kigge ud på andre, der nyder vejret og omgivelserne. Så snart vejret tillader det, bør man efter min mening flytte løbeturen, og alle de aktiviteter, man overhovedet kan, udendørs.”

Privat træner Jacob Søndergaard typisk udenfor med sine kettlebells eller cykler og løber ture i skoven med sine hunde. Han kan dog sagtens se fordele ved indendørstræning i et center, selvom han meget sjældent kommer der.

”I et fitnesscenter kan du justere belastningen ned i detaljen og benytte maskiner og andet udstyr, som er målrettet den muskelgruppe, du gerne vil træne. Så selvfølgelig er der gode ting at finde der. Men jeg synes, at udendørstræning har så meget andet at byde på. Det bliver en helhedsoplevelse,” forklarer han.

Det handler om at se træning og daglig aktivitet fra et helikopterperspektiv.

”Du skal grave et stik dybere og tænke over, hvad det i virkeligheden er, du gerne vil have ud af det. Vil du udelukkende i bedre form, eller skal det give dig noget mere og vigtigere? Det kan måske lyde lidt højtravende, men i sidste ende er det jo livskvalitet, det handler om. Kan du nå til en erkendelse af, at det giver dig noget som menneske, så er det nok det rigtige, du er i gang med. I naturen får du nogle oplevelser, som du husker i længere tid bagefter, fordi alle dine sanser aktiveres. Det giver i hvert fald mig livskvalitet,” pointerer Jacob Søndergaard.

Gå langsomt frem

Når Jacob Søndergaard holder foredrag, motiverer og vejleder, bruger han strategien at skabe en passende forstyrrelse i folks liv.

”Det handler om at dosere, hvad der passer til den enkelte og møde dem, hvor de er, så man ikke risikerer, at de mister motivationen. Skulle jeg vejlede én, der eksempelvis havde mange smerter og måske en grad af funktionsnedsættelse, så ville jeg gå markant langsommere frem end ellers. Deres krop og deres nervesystem vil typisk være ekstremt følsomt. De har et enormt behov for at føle sig sikker og lære at sanse igen,” siger foredragsholderen og fortsætter:

”Derfor vil jeg fokusere på mindfulness og overkommelige sanseoplevelser. Begge dele selvfølgelig i naturen. Man kan se det som om, at målet er at få visket tavlen ren for de her mennesker, som har fået et forstyrret billede af, hvad sansestimulering i virkeligheden er.”

Jacob Søndergaard understreger også, at mange moderne mennesker i dag helt glemmer at sætte pris på at sanse. Inspiration kan hentes hos børn og deres meget umiddelbare tilgang.

”Undersøg verden ligesom et barn, der går i børnehave. De går på sansetur, og det kunne alle i virkeligheden have god nytte af. Lad blikket vandre, når du er ude, stop op og undersøg tingene, du møder på din vej. Der er rigtig mange dele af vores liv, vi kan flytte udenfor, og det skal din træning eller dit aktive liv selvfølgelig også. For det kommer til at gøre en forskel, det kan jeg garantere,” fastslår foredragsholder og tv-vært, Jacob Søndergaard.

Jacob Søndergaards tre råd om udetræning:

  • Gør brug af mindfulness og gør det i naturen. Husk på, at hvis du har en belastet krop, så er den sandsynligvis meget modtagelig over for stimuli, og det er derfor en god idé at gå langsomt frem. Brug dine primære sanser: Et eksempel kan være at lytte til fuglene, til vinden i træerne eller til vandet i en bæk. Lyt først til noget, der er tæt på og derefter til noget, der er langt væk. Træk vejret dybt – hvad kan du fornemme? Mærk din kropskontakt mod underlaget. Sans noget, der er i din krop og noget, der er udenfor din krop. Der er mange af de her små øvelser, som kan få dig til at blive tryg ved at færdes i skoven og tage alle sanseindtryk ind.

  • Formålet med din træning skal stikke dybere end at komme i god form, og det skal meget gerne forbedre din livskvalitet på lang sigt. En god idé kan være at få sig en træningsmakker. Ikke nødvendigvis én, der kan nøjagtig det samme som dig, men én, du gerne vil dele oplevelserne med, for det gør dem stærkere. Det næste step er, at der skal mestring til. En følelse af, at man bliver dygtigere. Så det er væsentligt at undersøge, hvilke muligheder der er tæt på dig. Er der en skov? Hvor kan jeg lære mere om friluftsliv? Hvis du for eksempel er nysgerrig på at samle planter, svampe eller tænde bål og sove i naturen, så er det også elementer, som både vil gøre dig mere fortrolig med at være aktiv udendørs, men også give en anden dimension til hele oplevelsen.

  • Kom i gang med at bevæge dig på den måde, der passer til dig. At gå en tur i naturen kan være et godt sted at starte. Gør det et par gange om ugen, og når du er vant til den samme tur og har gået den mange gange i træk, så prøv at finde en rute, hvor der er lidt mere terræn. Måske nogle bakker: Gå på dem og udfordr dig selv på forskellige underlag. Vil man tage det skridtet videre, kan man melde sig ind i en orienteringsløberklub. Ikke nødvendigvis for at løbe, men for at gå rundt med kort og kompas. Det giver enormt meget til hjernen, lidt i stil med folk, der spiller musik på højt niveau eller lærer et nyt sprog.