Hvorfor tager så mange smertestillende medicin, hvis det ikke virker i længden?
Overlæge Gitte Handberg giver sit bud.
Mange medlemmer beskriver i UlykkesPatientForeningens undersøgelse om smertestillende medicin, at de stadig efter flere års brug har glæde af deres medicin og ikke kan undvære den.
Hvordan hænger det sammen med, at størstedelen af den smertestillende medicin helt eller delvist mister sin effekt efter fire-seks måneder?
Læs Vi tager stadig alt for meget medicin
Overlæge Gitte Handberg giver sit bud:
- Det vidner først og fremmest om, at det er et meget komplekst område, der i den grad trænger til opmærksomhed. At mange fortsætter på analgetika (smertestillende lægemidler, red.), herunder opioider, i mange år skyldes flere aspekter. Mennesker med kroniske smerter, der tager smertestillende i årevis, bliver ved med at have ondt, og de tør derfor ikke slippe deres smertemedicin, fordi de er nervøse for, om deres situationen bliver forværret. Samtidig tør lægerne måske heller ikke ændre på det, eller de ved ikke nok om, hvordan man trapper ned eller ud.
Overlæge Gitte Handberg fortsætter med endnu en grund, som også understreger, hvor hurtigt afhængigheden sætter ind:
-Alle bliver efter blot få ugers behandling med opioider tilvænnet til det, de indtager, og de bliver dårlige og får abstinenser, når der pilles ved behandlingen. Det kan bremse incitamentet til at se på alternativer, når det på den korte bane føles bedst at blive i det, man har lært at kende.