Det kræves, at livet skal være let

Risikoen for at føle sig som en fiasko, fordi man ikke konstant lever op til tidens normer, er væsentlig større i 2021 end for tidligere generationer, vurderer psykolog Eva Krog Pedersen.

- I dag kræver vi selv, vores omgivelser og samfundet som helhed, at livet skal være let, at vi skal have succes og konstant være lykkelige. For 50-100 år siden var man nok mere indstillet på, at sådan var virkeligheden bare ikke altid, og det måtte man finde sig i og leve med. Det lå i kortene, at man kunne regne med benspænd, omstændigheder og udfordringer, som påvirkede livet i alle mulige retninger. Det kunne være økonomi, ulykker, sygdomme. Skete der ikke noget uhensigtsmæssigt i din familie, så skete det måske hos naboen, siger Eva Krog Pedersen.

Synet på tilværelsens op- og nedture er anderledes i dag.

- Hvis du ikke lykkes, så er det din egen skyld og dit eget ansvar. I dag skal man leve det perfekte liv og samtidig shine i alt, man rører ved, og meget gerne fortælle vidt og bredt om det også. Men alt det her er godt nok svært at leve op til, hvis man har en svær lidelse eller skade, lyder det fra psykolog Eva Krog Pedersen.

Nogle lidelser er mere acceptable

Det kan resultere i, at mennesker med en funktionsnedsættelse kan stå tilbage med en følelse af at være forkerte og skamme sig over den virkelighed, de lever i og de ting, de ikke længere kan.

I dag skal man leve det perfekte liv og samtidig shine i alt, man rører ved, og meget gerne fortælle vidt og bredt om det også.

- At være skamfuld er en kompliceret følelse, hvor man kan være flov over, hvis man for eksempel er et voksent menneske, som ikke kan tjene sin egen løn og ikke kan fungere, som man vil i hverdagen og måske siger nej til meget socialt. Følelsen kan også dække over, at man er ulykkelig over ikke at mestre at være en stærk ægtefælle, en stærk forælder, bedsteforælder eller det forbillede, som man ønsker at være, fortæller Eva Krog Pedersen.

Der kan også være markant forskel på, hvor acceptable de enkelte lidelser eller skader modtages af ens omgivelser. Det er med til at definere de rammer, vi både som ramte og udefrakommende bevæger os indenfor, når vi taler om emnet.

- Det bliver nærmest delt op i et a- og b-hold, hvor for eksempel piskesmæld oftest ikke er noget, der er ligeså acceptabelt at fejle som forskellige kræftformer. Nogle lidelser og skader er simpelthen mindre håndgribelige og stadig tabuiserede, og det er en ekstra byrde at tage på sig, som naturligvis ikke gavner helhedsbilledet, hvis man selv er ramt eller pårørende, lyder det fra psykolog Eva Krog Pedersen.

Fravær af skæbnetro og religion

Når Eva Krog Pedersen beskriver den konstante stræben efter det perfekte liv, som hersker i dag, så hæfter det sig ikke nødvendigvis ved, hvorvidt man oplever bump på vejen eller ej.

- Det springende punkt er, at vi skal være lykkelige og have en 2021klar plan, hvis tingene går skævt: Hvis man har en lidelse selv eller er ægtefælle til én, så har man en forbandet pligt til at agere på en meget fin og præsentabel måde og virkelig kunne rumme alt og kun blive lykkeligere undervejs. Så der er pres på, og man kan ikke fortænke mennesker i at føle, at de bare ikke kan leve op til det her.

Igen er det interessant at sende et tilbageblik mod vores samfund for generationer tilbage.

- Vi er ikke længere så religiøse, som vi var engang, så der er også noget fravær af både religion og skæbnetro i den måde, vi tackler store negative forandringer i dag. Før i tiden kunne det være netop der, at man prøvede at finde en mening med, at man skulle rammes, og det hjalp til, at mange kunne læne sig ind i religionen og nemmere tage ens skæbne på sig. Måske havde Vor Herre en masterplan, som vi ikke kendte. For de fleste i dag er det helt umuligt at finde en mening med, at man for eksempel udsættes for en trafikulykke, som ændrer ens tilværelse, og det forstår man jo godt, siger Eva Krog Pedersen.

Artiklen er skrevet af Martin Hungeberg og bragt i Livtag nr. 3, 2021. 

Tema om skyld og skam

Vi har kigget nærmere på, hvordan skyld og skam kan fylde i livet efter en ulykke. Hvorfor skammer vi os over at være anderledes eller ikke at kunne det, vi kunne før - og hvordan skal vi håndtere det?

Læs de øvrige artikler:

At skamme sig kan være en alvorlig ting

Efter en ulykke: Skyldsspørgsmål kan hindre accept af situationen

Mit liv - en fortælling fra et medlem

En følelse af at være forkert

Den rette kommunikation kan stække skamfølelsen

Fri for skam og skyld