Gå til hovedindhold

Myter om hjernerystelser

Selvom der i de senere år er kommet øget fokus på hjernerystelse, så florerer der fortsat en del myter. Her punkterer vi tre af dem.

Myte 1: Du må ikke sove efter en hjernerystelse

Den første nat efter ulykken er det rigtigt, at en læge bør vurdere, om du skal vækkes hver fjerde time, men derefter skal du sove det, som du har behov for. Din krop og din hjerne har nemlig brug for at restituere.

Myte 2: Du skal holde dig i ro

Det er rigtigt, at det er en god ide, at du passer på med kontaktsport, hvor du kan slå hovedet, indtil dine symptomer er lettet betydeligt. Det kan også være en god idé, at du holder dig mere i ro i op til 48 timer efter ulykken.

Men derefter er det faktisk vigtigt, at du stille og roligt begynder at bruge din krop igen. Hvis du plejer at cykle på arbejde, så kom stille og roligt i gang med det igen. Mærk efter og prøv dig frem, og øg gradvist varighed og intensitet.

Myte 3: Du skal undgå lys, larm og brug af skærme

Nyere forskning peger på, at det er en god ide at holde igen med skærmene de første 48 timer, men derefter er det vigtigt gradvist at vende tilbage til hverdagen, selvom det er noget med lys, larm og skærme.

Du skal selvfølgelig holde øje med, om dine symptomer bliver betydeligt værre, men ellers er det en god ide at komme gradvist i gang med de ting, du plejer at lave.

Du må altså gerne sove efter en hjernerystelse. Du behøver ikke holde dig helt i ro. Og du behøver ikke fuldstændig undgå lys, larm og brug af skærme. 

Hjælp os med at blive bedre
















Dette materiale er økonomisk støttet af Offerfonden.