Gå til hovedindhold

Vi undersøger: Massage

Der findes mange tilbud inden for alternativ behandling, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned på de mange behandlingsformer? Hvad kan du bruge dem til, og hvad er videnskabeligt bevist?

En person får massage som alternativ behandling.

Hvad er massage?

Massage findes i utallige afskygninger og kan kombineres med andre former for alternativ og konventionel behandling. Dog er det muligt at skelne mellem to forskellige, overordnede tilgange: Den vestlige og den østlige. I førstnævnte er det groft sagt fysiologi og anatomi, der ligger til grund for behandlingen. Her vil en behandler typisk bruge strygning, stræk og tryk for at løse op for muskelspændinger og forbedre blodcirkulationen.

I den klassiske østlige version af massage vil man kunne mødes af et fokus rettet mod blokeringer af livsenergien, kaldet qi. Ser man på de typer af massagebehandlinger, vi først og fremmest ser i Danmark, kan der nævnes sportsmassage, fysiurgisk massage og thaimassage.

Historisk optræder massage som et begreb i Kina 1000 år før vores tidsregning. Sandsynligvis har der i langt de fleste kulturer optrådt en form aktivitet eller behandlingsmetode, som har mindet om massage. I nogle kulturer indgik massage også som en del af religiøse ritualer, hvis vi ser adskillige hundrede år tilbage i tiden.

Hvad kan det bruges til?

Muskelspændinger, -ømhed eller -skader er et lille udsnit af de områder, som massører kan behandle. For mange behandlere går der en lige linje fra at bedre fysikken til at opnå øget velbehag. Det gælder eksempelvis forbedringer, forebyggelse og lindring, hvis man er stresset, har en depression eller oplever andre psykiske ubalancer.

Hvad siger videnskaben?

Ser man på det brede spektre af massage og lignende behandlinger, så er adskillige undersøgelser nået frem til konklusionen, at det har en effekt. Det er først og fremmest tilfældet, når det kommer til at virke smertelindrende og sekundært give et øget psykisk velbehag.

En række forskere gennemgik i 2014 ni studier om massageterapi målrettet smerter, angst og depression samt søvnforstyrrelse hos personer med fibromyalgi. Patienter, som havde fået massage i fem uger, fik et betydningsfuldt udbytte af massagen i form at reducerede smerter, mindre angst og færre depressive tanker.

Dog havde det ingen indflydelse på søvnkvaliteten. Lignede studier findes der mange af, men man skal samtidig huske på, at massage er en meget bred betegnelse og kan variere betydeligt, alt efter hvilken type og hvilken behandler, man opsøger.

Hvad koster det?

Priserne spænder typisk fra cirka 500 kr. til 1.000 kr. for en times behandling, alt efter hvilke type af massage, man ønsker. Det er ikke muligt at få tilskud fra Sygeforsikringen danmark.