Gå til hovedindhold

Vi undersøger: Kranio-Sakral-Terapi

Der findes mange tilbud inden for alternativ behandling, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned på de mange behandlingsformer? Hvad kan du bruge dem til, og hvad er videnskabeligt bevist?

En person får kraniosakralterapi som alternativ behandling.

Hvad er Kranio Sakral Terapi?

Behandlingens overordnede formål er at hjælpe kroppen til at helbrede sig selv. Det gør man ifølge teorien bag Kranio Sakral Terapi ved at stimulere gennem meget lette berøringer af blandt andet hovedet, nakke og ryg.

Teorien bag Kranio Sakral Terapi bygger på, at det er den samlede krop, blandt andet immun-, hormon og nervesystemet, der bliver påvirket af en terapeuts berøringer. Selve behandlingen menes at kunne forbedre blodcirkulationen samt frigøre spændinger i leddene mellem knoglerne og i de membraner, som holder hjernen på plads. Alt er møntet på at gøre kroppen i stand til at arbejde med underliggende problematikker og dermed helbrede sig selv.

Hvad kan det bruges til?

Stress, forskellige typer af spændingerne, hovedpine eller smerter er bare nogle af de kategorier, som Kranio Sakral Terapi-behandlere mener at kunne bedre.

Hvad siger videnskaben?

Uanset hvordan man vender og drejer det, er det ikke muligt at finde evidens for, at Kranio Sakral Terapi har nogen virkning. Det til trods for, at der er lavet adskillige undersøgelser af målgrupper med definerede helbredsproblematikker.

Hvad koster det?

Kranio Sakral Terapi er ikke en anerkendt alternativ behandling, og Sygeforsikringen danmark giver ikke tilskud, hvilket betyder, at det derfor udelukkende er muligt at betale for Kranio Sakral Terapi af egen lomme. Typisk varierer prisen for en times behandling fra 600 til 800 kroner.