Gå til hovedindhold

Behandling

Det er vigtigt, at du får hjælp fra nogen, der har specialviden på området.

En patient/borger sidder sammen med et dygtigt team af faglærte

For at genvinde funktionen er det afgørende, at de skadede nerver bliver stimuleret hurtigst muligt, og det kan kræve et længerevarende forløb, hvor du undersøges og behandles af forskellige specialenheder.

Det kan fx være på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, der har stor erfaring i at behandle nerveskader.

Læs mere om specialhospitalet her

Er nerven ikke fuldstændigt revet over, er der gode chancer for, at dens funktion på længere sigt kan genoprettes - helt eller delvist. Helingsprocessen kan dog tage rigtig lang tid.

Er der tale om, at nerven er helt eller delvist revet over, kan sammensyning af nerven komme på tale. Også i denne situation kan det tage ½-1 år, før det endelige resultat kan vurderes. I nogle tilfælde vil nerveskader føre til permanent lammelse af muskler.

Har du lammelser i enkelte mindre muskler i benet, kan du som regel lære at gå på trods af lammelsen. I andre tilfælde kan du få hjælp af en tilpasset skinne, der kompenserer for den manglende stabilitet, som lammelsen afstedkommer.

Er der tale om lammelser i muskler i armene, kan det i enkelte tilfælde være en hjælp med en stabiliserende skinne, men du vil også kunne klare dig på forskellig anden vis. Du kan for eksempel klare dig ved at bruge den anden arm eller ved at anvende genstande, som kompenserer for funktionstabet. Det kan være bestik med vinklet håndtag eller en kop med hanken åben nedadtil.

I meget sjældne tilfælde vil det kunne komme på tale med en operation, der flytter sener fra velfungerende muskler, så musklen kommer til helt eller delvist at overtage den eller de lammede muskels/musklers funktion.