Gå til hovedindhold

C8-TH1 (nakke til ryg)

Daglige aktiviteter er mulige at udføre med hjælpemidler og særlig tilretning. Det er muligt at klare påklædning, spisning, bad, toilette, lettere madlavning og at køre bil med specialindretning. Man har behov for hjælp til rengøring og indkøb. Det er muligt selvstændigt at komme fra liggende til siddende stilling, at stemme sig op i strakte arme og forflytte i både lige planer og ved niveau forskelle, nogen kan endog fra gulv til stol. Primært benyttes manuel kørestol.

Muskelfunktionen er normal i ansigt, hals, nakke, skuldre, arme og delvist i fingre. Fingrene kan bøje og strække sig, hvilket kan give god funktion af hånden, men det er ikke muligt at sprede og samle fingrene. Tommelen og fingrene kan strække sig, hvorved der opnås en gribe og slippe funktion. Der kan være spasticitet under skades niveau.

Åndedrættet er påvirket af skaden, men den største åndedrætsmuskel (diafragma) fungerer helt. Stillingen man sidder eller ligger i, har stor indflydelse på hvor effektiv vejrtrækning er. Samtidig kan den optimale siddestilling være svær at opnå pga. den nedsatte balance forårsaget af lammelser i mave, ryg og ben.

Man kan selv hoste. Hostet kan blive kraftigere ved at bøje frem over sine ben i siddende stilling eller trykke overarmene ind på siden af brystkassen. Det er desuden muligt at komme tilbage til siddende stilling efter at have lænet sig frem, idet musklerne over albue leddet virker.

Det autonome (selvstyrende) nervesystem er påvirket af skaden. Varme- og kulderegulering herunder svedfunktionen er beskadiget. Blodtryksregulering er forstyrret og der er risiko for at der kan opstå en tilstand kaldet Autonom Dysreflexi/Hyperreflexi, hvor blodtrykket kan blive alarmerende højt eller lavt. Et normalt blodtryk med en rygmarvskade på dette niveau, vil være lavt i forhold til normen ca. 90/50-55 og en puls på 45-50.

Blære og tarm er meget påvirket. Det er muligt at selvkaterisere sig (RIK) for at komme af med urinen. Der findes forskellige måder at tømme tarmen bl.a. tarmskylning, manuel stimulering eller medikamenter så som laksantia.

Seksualfunktion hos mænd er påvirket og de fleste har nedsat fertilitet. For nogle kan spasticiteten give rejsning og udløsning er mulig. For kvinder er fertiliteten normal, men skeden har nedsat fugtighed. For begge køn kan nye erogene zoner udforskes og der findes både medicin og hjælpemidler der kan være nyttige.