Gå til hovedindhold

Før ulykken: Vælg den rigtige forsikring

Det er vigtigt, at du gør dig de rigtige overvejelser, inden du tegner en forsikring.

To personer sidder og taler sammen foran en computer

Du er sund og rask, og det er svært at forestille sig, at du eller din familie vil få brug for hjælp fra forsikringsselskabet. Hvis uheldet for alvor er ude, kan det imidlertid gøre en væsentlig og livslang forskel hvilken forsikring, du har tegnet.

Læs her om de overvejelser, du bør gøre dig, før du vælger forsikring.

 • Der kan være stor forskel på både dækning og kundetilfredshed hos de forskellige forsikringsselskaber.

  Hvis du er i tvivl om, hvilken forsikring, der passer bedst til dine behov, så kan du hos forsikringsguiden på forsikringsguiden.dk tage en test, som viser, hvilken forsikring, du med fordel kan vælge.

  Testen fortæller også om forsikringsselskabernes kundetilfredshed og om, hvor mange klagesager, det enkelte selskab har haft i Ankenævnet for Forsikring.

  Guiden er uafhængig og lavet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension.

 • Der findes ingen love, som styrer, hvor godt du skal være dækket af din forsikring eller hvor stor, en erstatning skal være. Det er noget, man aftaler med sit forsikringsselskab, når man tegner forsikringen, og som fremgår af forsikringspolicen og forsikringsbetingelserne.

  Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at den valgte forsikringssum er høj nok, og at forsikringen dækker det, du har brug for.

  Prisen på din forsikring afhænger af den udbetaling, du vil få ved 100% mén, dvs. den valgte forsikringssum.

  Når du tegner forsikringen, vil det ud over det grundlæggende (som minimum dækning for varige mén) typisk også være muligt at tilvælge dækning for en række andre typer skader.

  Overvej grundigt, hvad dit behov er, og tal med et eller flere forsikringsselskaber om de ydelser, de tilbyder.

 • Der findes en række forskellige ulykkesforsikringer, og ikke alle dækker hele tiden.

  • En fritidsulykkesforsikring dækker alene skader, der sker i fritiden, mens du faktisk holder fri (dvs. ikke mens du udfører lønnet eller ulønnet fritidsarbejde).
  • En arbejdsskadeforsikring (tegnet af arbejdsgiveren) dækker, mens du er på arbejde.
  • En rejseulykkesforsikring dækker kun på rejsen.
  • En autoulykkesforsikring dækker kun, hvis du kommer til skade ved en ulykke i den forsikrede bil.
  • Hvis du er ledig, studerende, selvstændig eller pensionist, bør du overveje at tegne en heltidsulykkesforsikring, som dækker dig hele døgnet.
 • Hvis du planlægger længere ture til lande udenfor Norden og Grønland, så vær opmærksom på, at ulykkesforsikringer normalt kun dækker 1-2 år i resten af verden.

  Tjek dine forsikringsvilkår for at være på den sikre side.

 • Kører du motorcykel? Er du faldskærmsudspringer? Har du en eksisterende skade? Eller er du familiens hovedforsørger?

  Der kan være særlige forhold, som skal tilgodeses, når du vælger din forsikring.

  Hvis du kører motorcykel eller dyrker ekstremsport, kan det være en god idé at undersøge, om din ulykkesforsikring også dækker disse aktiviteter. Hvis det ikke er tilfældet, er det som regel muligt at tilkøbe en udvidet forsikring.

  Har du en eksisterende skade, når du tegner forsikringen, vil den normalt ikke være dækket. Nogle forsikringsselskaber dækker dog, hvis den eksisterende skade forværres som følge af en ny ulykke. I nogle tilfælde kan den skelnen gøre en stor forskel i forhold til muligheden for at modtage erstatning.

  Hvis din løn er vigtig for din families samlede økonomi, kan du overveje at tegne en forsikring for tab af erhvervsevne. Denne type forsikring sikrer dig en månedlig udbetaling i den periode, hvor du ikke kan arbejde – uanset om det er midlertidigt eller varigt.

  Typisk dækker forsikringen en vis procentdel af din tidligere løn, og du skal være skadet i væsentlig grad for at kunne modtage hjælp.

  Kommer du ud for en ulykke, som er så alvorlig, at du dør, kan du også sikre dine efterladte økonomisk med livsforsikring eller dødsfaldsdækning på din ulykkesforsikring.

Få et overblik

Her kan du downloade en oversigt over denne side.

Stil spørgsmål

Vores eksperter besvarer spørgsmål om forsikring.

Find svar på mange forsikringsspørgsmål i vores brevkasse eller stil selv et spørgsmål.