Gå til hovedindhold

Hvad kan du selv gøre?

Tag kontakt til læge eller skadestue.

Kvinde sidder ned og har smerter

Hvis du udvikler symptomer efter et piskesmældtraume, er det vigtigt, at du tager kontakt til din læge eller skadestue for hurtigst muligt at blive undersøgt og diagnosticeret, så eventuel behandling kan blive iværksat.

Det er vigtigt, at du oplyser alle de symptomer, som du har bemærket, så de kan blive registreret i din journal. Derudover er det også vigtigt, at der foretages en grundig klinisk undersøgelse samt eventuelt røntgenundersøgelse og/eller skanning.

Skader der ikke viser sig ved scanning

Nogle patienter med en piskesmældsskade vil opleve, at billeddiagnostiske undersøgelser (fx røntgenundersøgelse og MR-skanning) viser normale forhold. Dette er ikke ensbetydende med, at der ikke er sket en skade, da disse undersøgelser ikke kan identificere alle typer skader.

I forhold til piskesmældskader benyttes disse undersøgelser alligevel ofte som bidrag i den kliniske udredning af patienten.

Tæt kontakt med lægen

Det er afgørende, at du har kontinuerlig kontakt til din praktiserende læge, så relevante undersøgelser og behandling af dine skader iværksættes så tidligt som muligt i forløbet.

Din praktiserende læge vil som tovholder kunne undersøge, behandle og eventuelt henvise til yderligere behandlingstilbud. Dette gælder ikke kun i den akutte fase, men også hvis der undervejs opstår nye behandlingskrævende forhold.

Ved tidlig indsats stimuleres hurtig heling og genetablering af funktionsevne.