Gå til hovedindhold

TH7-L1 (ryg til lænd)

Daglige aktiviteter er muligt at udføre selvstændigt. Primært benyttes manuel kørestol og det er muligt at køre bil med specialindretning.

Muskelfunktionen er normal fra skadesniveau og opefter med normal hånd- og armfunktion. Meget af trunkus muskulaturen (kropsstammen) fungerer normalt, men der er nedsat siddende balance. For nogle vil der være spasticitet under skades niveauet, men for andre vil der være slappe lammelser i benene.

Åndedrættet er let påvirket. Man kan hoste selv med let nedsat kraft.

Det autonome (selvstyrende) nervesystem er lettere påvirket af skaden. Der er for de fleste et normalt blodtryk.

Blære og tarm er meget påvirket. Blæren kan være spastisk eller have slap lammelse. Det er muligt at selvkaterisere sig (RIK) for at komme af med urinen. Der findes forskellige måder at tømme tarmen bl.a. tarmskylning, manuel stimulering eller medikamenter så som laksantia. Nogle benytter analprop imellem tarmtømningerne.

Seksualfunktionen hos mænd er påvirket og de fleste har nedsat fertilitet. For nogle kan spasticiteten give rejsning og udløsning er mulig. For kvinder er fertiliteten normal, men skeden har nedsat fugtighed. For begge køn kan nye erogene zoner udforskes og der findes både medicin og hjælpemidler der kan være nyttige.