Gå til hovedindhold

Skriveterapi

Skriveterapi er et redskab, som kan hjælpe dig med at udforske og arbejde med dine følelser, tanker og livsudfordringer. Ved at skrive kan du nemmere komme i kontakt med det, du ikke er bevidst om i dig selv.

Skriveterapi har en masse fordele – både for dig, der er ulykkesramt og for dig, som ikke er. Det kan nemlig være sundt for os alle at skrive om vores følelser. Netop dét at skrive skulle gerne fremme selvindsigt og personlig vækst.

Det kan du få ud af skriveterapi

  • Bearbejde ubehagelige oplevelser og traumer
  • En vej ud af negative, smertefulde, destruktive mønstre
  • Lettere ved at løse problemer
  • Større indre ro
  • Øget evne til at overvinde belastninger og modstand
  • Glæde og livstilfredshed
  • Mere energi og overskud
  • Større selvaccept

Hvordan virker skriveterapi?

Skriveterapi er ikke et quickfix, men skal ses som et redskab, der kan hjælpe dig på vej til at få det bedre.

Når du begynder at reflektere over, hvad du føler, bliver du også mere bevidst om dig selv. Ligesom det kan være godt at tale med andre mennesker, når du har det svært, så kan det have samme gode effekt på dit helbred, hvis du skriver om det, du føler.

Når du tillader dine følelser at komme til udtryk - enten i samtale eller på skrift - kan du nemlig i højere grad acceptere dine følelser.

Hvordan kan jeg bruge skriveterapi?

Du bør helst skrive 15-20 minutter ad gangen, hvis du skal have udbytte af din skrivning. Du behøver ikke at skrive hver dag, men det er vigtigt at lave nogle rutiner, hvis du ønsker at skrive ofte.

Afsæt gerne tid på samme tidspunkt af dagen, så du er sikker på at få det gjort. Husk at det er din helt egen tid, hvor du gør noget godt for dig selv.

Du skal helst skrive i hånden, da det giver en større indre ro, end hvis du skriver på en maskine.

Du kan bruge skriveterapi i mange situationer. Det er en måde at få øje på nuancerne i dit liv – og derfor er det vigtigt både at skrive om det, der er svært, men også om det, der er godt. Ved at skrive om det, der er godt, manifesterer du rare, gode og behagelige følelser.

Skriveterapi og smerter

Der er flere grunde til at skrive om dine smerter. Det er først og fremmest en måde at finde ro på, da selve det at skrive kan være beroligende.

Ved at bruge skriveterapi til at udforske dine smerter kan du måske identificere, hvad de udløses af, og begynde at reflektere over, hvordan smerterne påvirker dit liv. Ved at skrive om perioder, hvor du har det godt, og hvor det lykkes dig at have færre smerter, bliver du mere bevidst om, hvad det er, der hjælper dig. Og det kan i sidste ende måske betyde, at du kan håndtere smerterne anderledes.

Artiklen er skrevet på baggrund af webinaret Skriveterapi for ulykkesramte (nov. 2023) med psykoterapeut og specialist i skriveterapi Annette Aggerbeck.

Om Annette Aggerbeck

Anette er psykoterapeut MPF, specialist i skriveterapi, journalist DJ og cand.jur. Hun har bl.a. udgivet bøgerne Skriveterapi – din guide til personlig vækst og Skriveterapi for pårørende.

Herudover driver hun siden skriveterapi.dk, hvor du kan læse mere.

Hjælp os med at blive bedre
Dette materiale er økonomisk støttet af Offerfonden.