Gå til hovedindhold

Hvad kan jeg selv gøre som arm- og håndamputeret?

Træn frie led

Som amputeret er det vigtigt at træne bevægeligheden i sine frie led, dvs. leddet over amputationsstumpen. Det gælder uanset, hvor du er amputeret. Hvis du fx er amputeret på det sidste led på lillefingeren, så er det vigtigt at få trænet bevægeligheden og styrken i mellemleddet og grundleddet, så hele fingeren ikke bliver stiv. Det samme gælder, hvis du er amputeret på overarmen: Så skal du træne bevægeligheden og styrken i skulderleddet, så det holdes fleksibelt.

Det er vigtigt at gå i gang med at træne bevægeligheden med det samme. Led, der ikke bliver brugt, bliver stive og mister deres styrke.

Samtidig er det vigtigt at huske at medinddrage begge sider i træningen, så du ikke kun får trænet halvdelen af kroppen.

Få hjælp til hverdagsudfordringer

Der findes et hav af hjælpemidler, som kan lette hverdagen som arm- eller håndamputeret. Tal med din ergoterapeut eller bandagist om, hvad der kan give mening for dig. Det kan være svært at have overblikket over de mange muligheder selv, men I kan sammen tale jer frem til, hvad der er vigtigt for dig, og hvordan din hverdag måske kan lettes, og du kan blive en smule mere selvhjulpen.

Du har altid mulighed for at blive vurderet i forhold til protese og manchet. Hvis du ikke er tilknyttet et proteseteam, har du mulighed for at få en henvisning fra din egen læge eller det hospital, du er tilknyttet.

Du kan søge din hjemkommune om bevilling til små hjælpemidler.

Tag kontakt til andre

Det er en god ide at prøve at få kontakt til andre amputerede, så du har én at tale med, og som måske kan give dig inspiration eller tips og tricks til dit nye liv som amputeret.

Herudover findes der også en række andre patientforeninger og facebookgrupper, hvor du kan tale med andre.

Hjælp os med at blive bedre
Dette materiale er økonomisk støttet af Rådet for Offerfonden.