Gå til hovedindhold

TH2-6 (ryg)

Daglige aktiviteter er mulige at udføre selvstændigt med tilretning og hjælpemidler. Det er muligt at klare påklædning, spisning med almindeligt bestik, bad, toilette, lettere madlavning og det er muligt at køre bil med specialindretning. Man har behov for hjælp til rengøring og indkøb. Man kan selvstændigt komme fra liggende til siddende stilling, kan stemme sig op i strakte arme og forflytte i både lige planer og ved niveau forskelle, nogen kan endog fra gulv til stol. Primært benyttes manuel kørestol.

Muskelfunktionen er normal fra brystet og opefter inklusiv arme og hænder. Lillefingrene kan bevæges til siden. Der er nedsat siddende balance idet det ryg og mave muskler er påvirket af skaden. Der kan være spasticitet under skades niveauet.

Åndedrættet er påvirket af skaden. Man kan selv hoste. Hostet kan blive kraftigere ved at bøje frem over benene i siddende stilling.

Det autonome (selvstyrende) nervesystem er meget påvirket af skaden. Varme- og kulderegulering herunder svedfunktionen er beskadiget. Blodtryksregulering er forstyrret og der er risiko for at der kan opstå en tilstand kaldet Autonom Dysreflexi/Hyperreflexi, hvor blodtrykket kan blive alarmerende højt eller lavt. Et normalt blodtryk med en rygmarvskade på dette niveau, vil være lavt i forhold til normen ca. 90/50-55 og en puls på 45-50.

Blære og tarm er meget påvirket. Det er muligt at selvkaterisere sig (RIK) for at komme af med urinen. Der findes forskellige måder at tømme tarmen bl.a. tarmskylning, manuel stimulering eller medikamenter så som laksantia.

Seksualfunktion hos mænd er påvirket og de fleste har nedsat fertilitet. For nogle kan spasticiteten give rejsning og udløsning er mulig. For kvinder er fertiliteten normal, men skeden har nedsat fugtighed. For begge køn kan nye erogene zoner udforskes og der findes både medicin og hjælpemidler der kan være nyttige.