Gå til hovedindhold

Ordbog i medfølelse

Hvordan kan jeg udtrykke mig passende i mødet med en, der har det svært?

Når vi møder en, der har det svært, kommer vi ofte til at overidentificere os med vedkommendes situation eller omvendt rationalisere omkring den. Det er problematisk i den forstand, at den pårørende ikke føler sig set, hørt og forstået, og det er netop det, vi har allermest brug for i svære tider.

Her er en række eksempler på, hvordan vi ofte udtrykker os medlidende, når vi møder en, der er i en svær situation. I ordbogen er inspiration til, hvordan du kan udtrykke dig medfølende i stedet for medlidende. 

"Hvor er det dog forfærdeligt, at din ægtefælle har været ude for en ulykke…"

Prøv i stedet at sige...

Jeg er virkelig ked af at høre, at din ægtefælle har været ude for en ulykke. Er der noget, jeg kan gøre for at hjælpe dig/jer?

Det må være en svær tid for jer alle sammen. Hvordan har du det? Er der noget jeg kan gøre for at hjælpe? Jeg kommer lige forbi med lidt mad en af dagene, så skal I ikke tænke på aftensmad.

Selv om det er din ægtefælle, der har været ude for ulykken, må det da også være en svær tid for dig. Jeg ringer for at høre, hvordan du har det. Du skal ikke føle dig forpligtet til at tage den, hvis det ikke passer, så prøver jeg bare igen.

"Hvor er det dog urimeligt, at kommunen ikke bare bevilliger … det har I da ret til."

Prøv i stedet at sige...

Jeg er ked af at høre, at I ikke får den hjælp, I har brug for. Jeg vil gerne hjælpe, hvis jeg kan.

Jeg er ked af at høre, at det er så svært at få hjælp. Har I fået råd og vejledning? Jeg vil gerne prøve at undersøge, om der er nogle, der kan hjælpe jer.

"Nu må du endelig huske at passe på dig selv."

Prøv i stedet at sige...

Det lyder som om, det er en hård tid, du går igennem. Er der nogen, der passer på dig?

Får du noget støtte/råd/vejledning til, hvordan du passer på dig selv. Jeg vil gerne hjælpe med at undersøge, hvad der er af relevante tilbud.

"Jeg kunne virkelig ikke rumme at skulle høre om smerter og træthed hele tiden."

Prøv i stedet at sige...

Jeg er ked af at høre, at du må forholde dig til smerter og træthed hele tiden. Måske kan vi gå ud og drikke en kop kaffe en dag, så du får lidt luft. Det kunne være hyggeligt. Hvis din ægtefælle ikke kan være alene, kan nogen måske være der så længe.

"Du må være positiv og tænke på alt det, din ægtefælle stadig kan."

Prøv i stedet at sige...

Det må virkelig være svært at bevare optimismen. Jeg kan godt forstå, hvis der er dårlige dage. Er der noget, jeg kan gøre, for at hjælpe dig/jer?

"Hvor er det hårdt, at du står alene med alle de opgaver. Det er jeg ikke sikker på, at jeg kunne klare."

Prøv i stedet at sige...

Det berører mig dybt. Er der noget jeg kan gøre? Måske kan jeg gå en tur med hunden eller tage jeres barn med hjem til en legeaftale?

Det er jeg ked af at høre. Jeg vil rigtig gerne hjælpe, hvis jeg kan. Jeg ringer en af de nærmeste dage for at høre, hvordan det går, og om der er noget, jeg kan hjælpe med.