Gå til hovedindhold

Single og klar til dating?

Mulighederne er mange, hvis du søger kærligheden digitalt, men det kan være en god idé at gøre sig tanker og overvejelser, inden du installerer den første app og begynder at swipe løs. Psykolog i UlykkesPatientForeningen, Mette Nyrup, deler her ud af gode råd.

Har du en funktionsnedsættelse, skal du ikke lade dig afskrække af datingmarkedet. At vi i løbet af det seneste årti har set datingapps blive mere og mere populære kan på mange måder vise sig at være en fordel. Derfor er det også på de digitale platforme, artiklen her tager sit udgangspunkt.

Uanset hvordan man vælger, at ens datingliv skal udspille sig, er det absolut vigtigste at være tro mod sig selv i jagten på kærligheden.

Er du overhovedet klar?

Det er afgørende at være afklaret med, hvad dit formål er med at date. Er du nysgerrig og afsøger markedet, eller leder du efter den eneste ene? Søger du et fast forhold er det særligt vigtigt at være fuldstændig tro mod sig selv og sine værdier. Samtidig skal du være klar på de spilleregler, der er, når man leder efter kærlighed digitalt.

Det kan være en god idé at søge inputs fra mere erfarne brugere af datingapps, så du for eksempel får et indtryk af, hvordan tonen er, når man skriver til hinanden, og hvordan netop den app, du vil bruge, virker i praksis.

Du skal også være indstillet på, at det digitale datingmarked kan virke overfladisk, og at man netop derfor kan komme til at sidde tilbage med en følelse af at være afvist uden at have fået en reel chance. Hvis du har det svært med afvisninger, er det værd at overveje alternativer til digital dating. Selvom andre siger, det er sådan, man gør i dag, så er det jo ikke sikkert, at det er det rigtige for dig.

At kaste sig ud på datingmarkedet kan samtidig tære på dine ressourcer, fordi både udvælgelsesprocessen og kommunikationen efterfølgende ofte er tidskrævende og mentalt tappende. Er du for eksempel inde i en periode, hvor din hverdag har svært ved at hænge sammen, bør du måske vente.

Hvordan omtaler du dit handicap?

Der findes mange meninger om, hvad der er den bedste strategi, når det kommer til den indledende kontakt på en datingapp. Tommelfingerreglen kan være, at du skal vægte dit handicap i en beskrivelse eller præsentation lige så højt, som du gør i dit eget liv. Det er mindst lige så vigtigt, at du får beskrevet andre facetter af dit liv og personlighed.

Det vil sige, at hvis du er nået dertil i dit liv, hvor du ikke fokuserer så meget eller nærmest slet ikke tænker på din funktionsnedsættelse, så bør det heller ikke fylde halvdelen af den tekst, du sætter på din profil eller halvdelen af indholdet i de beskeder, du sender til en potentiel date.

Du kan prøve at drage en parallel til det at være elitesportsudøver: Her vil man ofte bruge al din fritid på træning, så det vil også fylde noget i beskrivelsen af personen. Løber man bare en tur til husbehov engang imellem, så er det måske ikke noget, man skriver. Med andre ord bør du beskrive din funktionsnedsættelse i det omfang, det betyder noget i netop dit liv.

Ærlighed er en utrolig vigtig faktor, men din funktionsnedsættelse behøver ikke nødvendigvis være det, du prioriterer højest i alle sammenhænge. Når du omtaler din funktionsnedsættelse, kan du vælge at nævne, at der findes mange løsninger på de udfordringer, du oplever. Igen med udgangspunktet, at du er tro mod dig selv og det liv, du lever.

Hvordan bruger du billeder?

På de fleste datingapps spiller billedmateriale en helt afgørende rolle i udvælgelsen. Ofte tager man en lynhurtig beslutning med sin mobil i hånden, når man ser bare et enkelt billede af en person. Er hun eller han noget for mig? Er det et ja eller nej?

Sidder du for eksempel i kørestol, kan du overveje, om den skal indgå på dit primære billede. Hvis du tænker, at den langtfra er det vigtigste i dit liv, så kan du overveje, at den i stedet indgår i billedmateriale, man finder, hvis man bevæger sig dybere ind på din profil.

Har du et usynligt handicap, kan man naturligvis ikke umiddelbart spotte en funktionsnedsættelse på dine billeder. Her kan du overveje, om det skal fremgå af din profilpræsentation, hvis det er vigtigt for dig at understrege.

Fordelene ved apps og nettet

Én af de helt store bremseklodser for at finde en potentiel date eller partner på en bar eller diskotek er tilgængeligheden, og måske spiller støjen og mængden af mennesker også en rolle. Det slipper du naturligvis for, når du sidder hjemme med mobilen, din tablet eller computer.

Samtidig er tiden også en faktor. Hvor du i kontakt på for eksempel en bar skal levere et svar face-to-face, så har du den tid, du behøver, når du skriver en besked på en app. Det kan gøre kommunikationen mere velovervejet, og du har på den måde mere tid og overblik til at forklare en funktionsnedsættelse, eventuelle udfordringer og vigtigst af alt alle de kvaliteter, du besidder.

Mennesker med og uden en funktionsnedsættelse er i højere grad sidestillet digitalt end i fysiske miljøer. Sidder du i kørestol, går med krykker eller har en protese, kan både du og en potentiel date eller partner føle det som en barriere. Her er information den bedste medicin, og det får du i mange tilfælde bedst mulighed for at levere, når du formulerer dig i en app.

Bagsider ved apps og nettet

Mange opfører sig anderledes, når de sidder beskyttet bag skærmen, og det er til tider i en negativ retning. Det skal du være beredt på. Derfor kan det være en fordel at holde lidt igen med sårbar information, indtil du sidder overfor en person på selve daten. Det er bestemt informationer som egner sig til digitalt brug, men det er ikke altid muligt at blive klog på et fremmede gennem billeder og tekstbeskeder.

Der vil være mennesker, som fravælger en person på grund af funktionsnedsættelse, og det er eksempelvis hurtigt gjort ved et swipe til nej-siden på Tinder eller én af de andre tilgængelige datingapps. Omvendt kan man argumentere for, at der på den måde bliver sorteret alle dem fra, som alligevel ikke var den rette for dig.

Det kan være svært at skulle beskrive sig selv og hele sin situation i en app. Der vil være ting, du ikke har plads til at formulere, og det er ikke altid nemt at balancere de emner, som er nævnt i denne artikel, og generelt er det aldrig en nem øvelse at skulle beskrive sig selv. Måske du har en ven eller veninde, som kender dig rigtig godt og kan give dig nogle brugbare indspark.

På selve daten

Har du været ærlig om dig selv og din funktionsnedsættelse, er det altid et rigtig godt udgangspunkt. På en fysisk date gælder samme spilleregler, hvis man ser på, hvor meget din funktionsnedsættelse skal fylde. Selvom du er på date, og personen overfor dig har sagt ja til at mødes og sandsynligvis har et lille indblik i din funktionsnedsættelse, så er det rigtig godt at gøre det klart, at der altså findes mange løsninger på udfordringer, der kan følge med ved at have en funktionsnedsættelse.

Mange mennesker ved ikke, hvad det indebærer, og det er et rigtig godt tidspunkt at afmystificere det hele lidt.

Andre måder at finde en date

Det kan være, at du allerede er kommet til konklusionen, at du slet ikke vil lede efter en date digitalt. Heldigvis duer den gode gammeldags metode fortsat. En god måde at mødes uden teknologi er i fællesskaber. Det kan være til træning, gennem en fælles interesse eller gennem fælles bekendte.

Du behøver ikke at gå benhårdt efter enten det fysiske eller digitale datingmarked. For måske er det en kombination, der fungerer allerbedst for dig i jagten på kærlighed?

Læs også