Gå til hovedindhold

Hvad er en nerveskade?

Vores krop er styret af nerver, som forløber både inden for og uden for rygmarven. Kroppen indeholder mange forskellige nerver, som hver især styrer mindre områder af vores krop.

Nerver er sart væv, som let bliver beskadiget ved tryk, træk eller kraftigere traumer. Kommer du til skade på nervevæv, vil det ofte kræve et længere genoptræningsforløb, hvor du vil være afhængig af hjælp fra sundhedsfaglige personer med specialviden om nerveskader.

Konsekvenserne af en nerveskade er forskellige alt efter, om nerveskaden ligger i rygmarven eller uden for rygmarven.

Læs om rygmarvsskader her

De fleste nerveskader uden for rygmarven sker efter en ulykke, men kan også opstå efter længere tids påvirkning af nerven ved enten træk eller tryk. Det kan fx ske ved ensidigt, gentagende arbejde eller som konsekvens af statisk lejring, fx under en operation, hvor du har ligget på en måde, der gennem længere tid har givet et tryk på en nerve.

En nerve kan fx blive udsat for tryk de steder i kroppen, hvor nerverne ligger i snævre omgivelser. Et typisk eksempel er nerver, der løber ud i hånden, som kan blive trykket af senebåndet, der går på tværs af håndleddet (karpaltunnel syndrom).

En nerveskade kan også opstå over tid, hvis du fx har fået forlænget et ben eller fået en kunstig hofte. Det kan give et ændret tryk på en nerve, fordi man har ændret på kroppens fysik, så man har skabt et mere trangt rum for nerven at bevæge sig på.

Skader på nervevæv er komplicerede, og det kan være meget svært at vurdere skadernes omfang og genoptræningspotentialet af nerven.