Gå til hovedindhold

Gode råd til en ny hverdag

At finde sig til rette i en hverdag på nye betingelser tager tid.

En kvinde med hendes datter

UlykkesPatientForeningens psykolog har samlet nogle gode råd, du måske kan finde inspiration i.

Struktur din hverdag

Find den rette balancegang mellem aktiviteter og hvil i din hverdag. På den måde kan du få mere ud af dagen og samtidig have energi sidst på dagen. Indimellem kan det være nødvendigt at overskride dine grænser, men forbered dig på at betale en pris dagen efter.

Husk det der gør dig glad

Sørg for at indlægge ’frikvarterer’ i hverdagen med de aktiviteter, der gør dig glad.

Anerkend dine følelser

Det er naturligt, hvis du oplever perioder, hvor du mest af alt har lyst til at opgive det hele, mens du i andre perioder ser lysere på tilværelsen.

Tal efter behov

Det er en udbredt misforståelse, at dem, som taler meget om ulykken, kommer sig hurtigere. Der er store forskelle på, hvem der har behov for at tale hvornår og hvor meget. Det er vigtigt, at du lytter til dine behov og ikke lader dig presse af andres velmenende råd.

Find nogle fortrolige, som kan rumme dine reaktioner

Find en fortrolig, som ved, hvornår han/hun blot skal være til stede, hvornår der er brug for at lytte, og hvornår en praktisk håndsrækning er en hjælp. En der også kan rumme, at der er både gode og dårlige perioder og som ikke har en trang til at fikse problemet.

Opsøg samvær med ligestillede

Mange oplever, at samvær med andre der har været ude for en ulykke og er i en lignende situation kan være en værdifuld kilde til sparring og støtte.

Accepter at det er naturligt at reagere

Godtag alle følelser, tanker og handlinger – også dem du finder skræmmende og mærkelige. Der er ingen rigtige eller forkerte reaktioner. Husk at tilgive jer selv og hinanden, når I fra tid til anden mister tålmodigheden. Husk, at frustrationerne som oftest er knyttet til den vanskelige situation og ikke den person, som det uheldigvis går ud over.

Vær ikke bange for at søge hjælp

At tilpasse sig en ny efter en ulykke er en lang og krævende proces, og der er intet unaturligt i, at processen fra tid til anden går i hårdknude, og I behøver hjælp udefra til at komme videre.