Gå til hovedindhold

C6 (nakke)

Daglige aktiviteter er mulige at udføre med hjælpemidler og særlig tilretning. Det er muligt at klare påklædning, spisning, bad, toilette, lettere madlavning og at køre bil med specialindretning. Man har behov for hjælp til husholdningsaktiviteter. Man kan selvstændigt komme fra liggende til siddende stilling og udføre forflytninger i lige plan. Primært benyttes manuel kørestol.

Muskelfunktionen er normal i ansigt, nakke, hals og alle skuldermuskler samt albuens bøjemuskel (biceps). Få håndledsmuskler er intakte, det er dog muligt at strække håndleddet. Delvis intakt brystmuskulatur og skulder/ryg muskler. Albuernes strækkemuskel virker ikke (triceps), men ved overstrækning af albuerne med udadroteret underarme og håndled, er det muligt at stemme sig op med strakte arme også kaldet for et trick-stem. Det kan for nogle være muligt at få et brugbart Tenodesegreb af hånden, hvilket vurderes tidligt i forløbet. Der kan være spasticitet nedenfor skadens niveau.

Åndedrættet er påvirket af skaden, men den største åndedrætsmuskel (diafragma) fungerer helt. Den stilling man sidder eller ligger i, har stor indflydelse på hvor effektiv vejrtrækning er. Samtidig kan den optimale siddestilling være svær at opnå pga. den nedsatte balance forårsaget af lammelser i mave, ryg og ben.

Man har behov for hjælp til at hoste, men det er muligt at hjælpe sig selv til et kraftigere host, ved at læne sig frem over sine ben i siddende stillig.

Det autonome (selvstyrende) nervesystem er meget påvirket af skaden. Varme- og kulderegulering herunder svedfunktionen er beskadiget. Blodtryksregulering er forstyrret og der er risiko for at der kan opstå en tilstand kaldet Autonom Dysreflexi/Hyperreflexi, hvor blodtrykket kan blive alarmerende højt eller lavt. Et normalt blodtryk med en rygmarvskade på dette niveau, vil være lavt i forhold til normen ca. 90/50-55 og en puls på 45-50.

Blære og tarm er meget påvirket. Mænd kan lære at selvkaterisere sig (RIK) for at komme af med urin, hvor kvinder ofte benytter fast kateter. Der findes forskellige måder at tømme tarmen bl.a. tarmskylning, manuel stimulering eller medikamenter så som laksantia.

Seksualfunktion hos mænd er påvirket og de fleste har nedsat fertilitet. For nogle kan spasticiteten give rejsning og udløsning er mulig. For kvinder er fertiliteten normal, men skeden har nedsat fugtighed. For begge køn kan nye erogene zoner udforskes og der findes både medicin og hjælpemidler der kan være nyttige.