Gå til hovedindhold

Annette Heick: Mine råd til andre pårørende

Annette Heick sætter ord på nogle af de følelser, du som pårørende til en ulykkesramt ofte går igennem. Hun kommer også med nogle gode råd, der er baseret på hendes egne erfaringer som pårørende til en mand, der har været ude for en ulykke.

Tal med andre pårørende

Det er en god idé at tale med andre pårørende, der kan forstå de bekymringer, du gør dig, og som også har forståelse for, at dit liv også er vendt på hovedet.

Den ulykkesramte er ofte et andet sted i sin bearbejdning af ulykken end du er, og det kan derfor være en fordel også at tale med andre om dine følelser, tanker og bekymringer.

 

Mød andre pårørende: Netværksgrupper for pårørende

Stop med at dyrke offerrollen

Det er nemt at falde ned i en offerrolle, når man har været ude for en ulykke, og det er hårdt for de pårørende, hvis offerrollen bliver dyrket.

Selvom man er offer for en ulykke, kan det derfor være nødvendigt at blive enige om at stoppe med at dyrke den rolle og i stedet have fokus på at rykke videre og få en ny hverdag til at fungere med de tab, der måtte være.

Sig dine følelser højt

De negative følelser skal ikke have lov at fylde hele tiden, men det er ok, at de er der ind i mellem. Når de kommer så sig dem højt enten til din partner, en ven eller en anden pårørende.

Husk dig selv

Husk at tage dig tid til det, der gør dig glad. Det kan være at gå en tur i skoven, gå til yoga eller noget tredje, hvor du får ’aet’ dig selv lidt. Mange glemmer helt sig selv, fordi de hele tiden står klar til at hjælpe den, der har været ude for en ulykke. Men hvis du husker dig selv og dine egne behov, har du også mere overskud til at være der for den, der har brug for dig.

 

Få redskaber der kan hjælpe dig med at passe på dig selv, mens du passer på din nærmeste: Læs mere om kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende