Gå til hovedindhold

Følger af smerter

Kroniske smerter påvirker hverdagen.

Kvinde har ondt i nakken

Hvis du har kroniske smerter, er det ofte en stor belastning for hele din livssituation, og det kan påvirke din hverdag på flere måder.

Smerter kan i sig selv være hæmmende for at passe et arbejde og for at deltage i både fysiske og sociale aktiviteter. Kroniske smerter kan desuden påvirke kognitive funktioner, så du måske har sværere ved at koncentrere dig, husker dårligere og bliver mere irritabel.

Kroniske smerter kan variere i intensitet. Du kan derfor have gode dage, hvor du kan en hel del, og dårlige dage, hvor mindre er muligt. Nogle gange må du prioritere at gøre noget, selvom du ved, at du kommer til at betale prisen efterfølgende, fordi det forværrer dine smerter.

Tager du smertestillende medicin, kan bivirkninger som sløvhed og forstoppelse også have indflydelse på hverdagen.

Som smerteramt er det ikke kun dig selv, der er påvirket. Det er dine nærmeste også. Det kan være svært for pårørende og udenforstående at forstå problematikken omkring kroniske smerter, især hvis du, der er smerteramt, umiddelbart virker rask og symptomfri. Realiteten kan nemlig være, at du fungerer på grænsen af dine ressourcer, og prisen for at være med i nuet kan meget vel være stærkere smerter de følgende dage.

Forstå kronisk smerte

Det at være aktiv, kan hjælpe dig, der lever med kroniske smerter.

Hvis du har kroniske smerter, kan man lidt populært sige, at dit nervesystem er gået i skuddermudder. Det arbejder formentlig på højtryk, og det betyder, at du oplever smerte. Det tærer naturligvis på dit overskud og din energi, og giver dig derfor mindre plads til de ting, der betyder noget for dig.

Heldigvis har du mulighed for arbejde med at få dit nervesystem til at falde mere til ro, så du oplever mindre smerte og dermed får mere overskud.

Og hvordan gør du så det?

Smerteforskerne opfordrer generelt set til, at du gør alt det du kan, uden at få opblussen af smerter. Du må gerne gøre ting, selvom det gør ondt – det er ikke farligt. Det er derimod dit nervesystem, der er på overarbejde.

Så hvis du kan øve dig i at være mere aktiv og gøre flere ting, du godt kan lide, selvom smerten er din følgesvend, så er der mulighed for, at dit nervesystem over tid vil falde mere til ro, og du vil opleve mindre smerte. Og på den måde få mere overskud til det, der betyder noget for dig.

Hjælp os med at blive bedre