De svære følelser
Reaktioner når ulykken rammer en tæt på.
Når en vi holder af kommer ud for en ulykke eller en anden voldsom begivenhed, er det meget forskelligt, hvordan vi reagerer. Nogle reagerer meget handlingsorienteret, mens andre reagerer mere følelsesmæssigt og bliver vrede eller ulykkelige eller måske begge dele. Reaktionerne kan variere i intensitet fra næsten ingen reaktion til meget voldsom reaktion. Det er vigtigt at huske på, at du ikke kan reagere forkert.
For nogle vil reaktionerne vare dage eller uger, mens det for andre kan tage længere tid. Nogle vil opleve voldsomme reaktioner umiddelbart efter hændelsen, mens andre først reagerer senere, når det værste chok har lagt sig.
Gode råd
Den første tid efter ulykken er krævende både for dig og den ulykkesramte.
Anerkend at det er naturligt at reagere, og at ingen reaktioner er mere korrekte end andre
Prøv at have forståelse for, at du og den ramte ikke nødvendigvis følges ad i jeres reaktioner, men sagtens kan være forskellige steder i jeres bearbejdning af ulykken
Fortæl andre hvordan du har det og hvad du gerne vil have hjælp til
Respekter både dine egne og den ramtes behov og grænser – vis forståelse for, at den ulykkesramte og andre ikke ved, hvordan det er at være dig
Prioriter dine egne behov – det giver dig mere overskud i en svær tid
Mange forhold har indflydelse på dine reaktioner
Der er mange faktorer, som er med til at bestemme, hvordan du reagerer, når en af dine nære har været udsat for en voldsom hændelse. Jeres relation har ofte betydning for reaktionen – jo mere forbundne, I føler jer, jo større reaktion. Andre forhold, som kan have betydning for, hvordan du reagerer, er blandt andet:
- alder
- køn
- andre aktuelle kilder til stress
- tidligere erfaringer med krisesituationer
Du kan reagere med mange følelser
Uanset hvordan du reagerer, er det ressourcekrævende for dig. Derfor vil du sandsynligvis opleve, at du ikke har det samme overskud, som du plejer.
Hvis du kender til nogle af de reaktioner, der kan opstå efter en ulykke, kan det være lettere at forstå og acceptere dem som en naturlig forlængelse af det, du oplever.
Det kan være, du føler:
- angst
- sorg
- vrede
- håbløshed
- afmagt
Du kan også opleve:
- humørsvingninger, der kan skifte meget hurtigt mellem positive og negative følelser
- tankemylder
- øget tendens til tårer
- problemer med at sove
Det kan sagtens være, at du oplever nogle helt andre symptomer. Det er det vigtigt, at du søger hjælp, hvis du over en periode på ca. tre uger oplever vedvarende ændringer i forhold til dit normale velvære.
Plads til positive følelser
Ligesom for den, der er ramt, fylder de tunge tanker sjældent hele tiden. Efter et stykke tid, når du har vænnet dig til de nye livsvilkår, oplever langt de fleste, at der også bliver plads til de positive følelser som kærlighed, håb, glæde og taknemmelighed.
Tag dine følelser og reaktioner alvorligt
Det er ikke holdbart, hvis du bliver ved med at gemme dine egne følelser af vejen og tilsidesætte dine behov for at være der for den, der er blevet ramt af en ulykke.
Kan du forvente medfølelse som pårørende?
Det korte svar er JA! Problemet er blot, at omgivelserne ofte har meget lidt indsigt i de tab og belastninger, du lever med.
Du har også lidt et tab
Det er hårdt at være pårørende til en ulykkesramt, og det er vigtigt, at du husker at passe på dig selv.
Du har også lov at sørge
Det kan være vanskeligt at gennemskue, at pårørende også oplever væsentlige tab og dermed har behov for at sørge.
Netværksgruppe gav mig en større forståelse for mine reaktioner
Usikkerheden ligger hele tiden lige under overfladen, og små ting kan få An ...
Vi bearbejder sorg forskelligt
Efter en ulykke har de fleste mennesker en reaktion. Men mange gange reager ...
Webinarer til pårørende
Her kan du se eller gense webinarer målrettet pårørende, som UlykkesPatient ...