Gå til hovedindhold

Symptomer

Konsekvensen af en nerveskade uden for rygmarven afhænger af hvilken nerve, der er tale om og hvilket kropsområde, den styrer.

De hyppigste symptomer på en nerveskade uden for rygmarven vil være manglende følesans eller hel eller delvis lammelse af de muskler, som nerven normalt styrer.

Nerveskader kan føre til forskellige smerter eller ændret følesans i kroppen. Det kan være, du mærker, at en kropsdel:

  • svier
  • brænder
  • stikker
  • sover

Følesansen kan være et halvt til et helt år om at vende tilbage. Vender følesansen ikke tilbage, afhænger konsekvenserne af, hvor følesansen mangler. En ændret følesans vil gøre det sværere for dig at koordinere dit muskelarbejde. Dette kan eksempelvis resultere i, at din evne til at holde balancen bliver påvirket, og du derfor bliver mere usikker i din gang.

Er det manglende følesans i hænderne, kan det medføre, at du har svært ved at tage og holde på ting uden, at du bruger synet som hjælp. Drejer det sig om tommelfingeren, kan det blive svært med finmotorik, for eksempel at knappe knapper.

I de fleste tilfælde vil en nedsat følesans delvis kunne opvejes af andre sanser, så du ikke oplever et fuldstændigt tab af en given funktion.

Hvis føleforstyrrelserne bliver voldsomme, og der udvikles smertetilstande, kaldes det nervesmerter, neurogene smerter.