Gå til hovedindhold

Vær altid tæt på din økonomi

Er du i en situation, hvor det er svært at få pengene til at række, er det særligt vigtigt at lægge et budget og se kritisk på sit forbrug, lyder det fra økonomisk rådgiver Brian Sandbæk.

Skrevet af
Martin Hungeberg Journalist
Publiceret 6. november 2023

Himmelhøje energipriser og madvarer, der stiger måned for måned, er ikke et ønskværdigt plot for langt de fleste danskere, og selvom enkelte tal i skrivende stund begynder at se bedre ud, så har det seneste halvandet år været et dyrt bekendtskab for mange.

Det er også den tendens, som den uvildige økonomiske rådgiver Brian Sandbæk ser.

- Der har bestemt været en negativ udvikling, og især for dem, der i forvejen havde mindst. For de mennesker, som måske ikke tager notits af, om en regning lyder på 5.000 eller 10.000 kr., der har det nok ikke gjort den store forskel, hvor mange procenter en agurk eller en pakke hakket oksekød er steget. Men det har det for mange andre, forklarer Brian Sandbæk og supplerer:

- Det er bare en ny virkelighed, vi lever i. Der er ikke rigtig noget signifikant, der er fulgt med i forhold til kompensation og økonomisk hjælp fra det offentlige. Der har kun været tale om småting, som ikke står mål med de stigninger, der har været. Så der er potentiale for mange, som er pressede i dag.

"I stedet for at stikke hovedet i sandet, så skal man altid være tæt på sin økonomi, uanset hvor ondt det måtte gøre. "

Brian Sandbæk, økonomisk rådgiver

Hold øje med PBS

Uanset hvordan man står økonomisk, så er det altafgørende, at man går i detaljen med sin økonomi, siger Brian Sandbæk. Det værste, man kan gøre, er at lade det flyde.

- I stedet for at stikke hovedet i sandet, så skal man altid være tæt på sin økonomi, uanset hvor ondt det måtte gøre. Mit bedste råd er, at du aktivt vælger, at du vil holde øje med det her, så du ikke ender i en endnu værre situation og mister kontrollen fuldstændig. Alle ved jo, at det på ingen måde er rart at have økonomiske kvaler, for det går ud over hele dit liv.

Der er to steder, hvor man som minimum bør lægge sit fokus.

- Først er der dine faste udgifter. I den sammenhæng gælder det om at holde øje med, hvad man fast bruger penge på hver eneste måned. Alle modtager i slutningen af måneden en opgørelse fra deres bank, hvor PBS (Pengeinstitutternes Betalingsservice, red.) er sat ind, så du ved, hvad der skal betales i den kommende måned, siger Brian Sandbæk og fortsætter:

- Sekundært skal du holde øje med dit almindelige forbrug på din bankkonto. Meget gerne hele tiden, så du ved nøjagtig, hvad du bruger dine penge på. Det kan gøre dig skarpere på, om det er nødvendige ting eller unødvendige ting, du køber, og hvor du kan skære ned i dit forbrug.

Økonomisk overblik er ikke svært

Det optimale overblik får du ikke overraskende ved at lægge et budget. Og det kræver ikke teknisk snilde eller fantastiske Excel-færdigheder.

- Igen kan man bruge sin netbank: Langt de fleste banker har faktisk en budgetfunktion, som er nem at gå til og god til at skabe et overblik. Passer det bedre til dig at skabe dit eget budget i hånden, eller i Excel, så gør det, ligesom der er mange programmer på nettet, som kan hjælpe. Det vigtige er bare, at du kommer i gang.

Brian Sandbæk tilføjer et overset element i den sammenhæng:

- I rigtig mange parforhold er det økonomiske overblik uddelegeret til den ene part, men sørg nu for at begge er med på, hvordan det ser ud økonomisk, så I bedre kan handle ud fra det. Det gør det meget nemmere at gå i samme retning.

Hårde valg kan blive aktuelle

Er man meget økonomisk presset og på en ydelse, hvor der ikke er udsigt til, at man får flere penge udbetalt i fremtiden, så skal man i gang med at træffe svære valg, lyder det fra Brian Sandbæk:

- Den er hård at komme på banen med, men måske man er nødsaget til at spørge sig selv, om man bor det rigtige sted. Skal jeg bo i indre København eller Aarhus? Hvad ville der ske ved, at jeg flyttede til et billigere sted? Hvad hvis min husleje gik ned 2.000, hvor meget ville det betyde for min økonomi og for mig selv som helhed? Det er selvfølgelig en rigtig svær beslutning. Men vælger jeg at blive boende, så skal jeg hver eneste måned se, at det ikke hænger sammen. Flytter jeg, så fjerner jeg lidt udgifter, og så kan jeg i fremtiden sige ja til de ting, som jeg er ked af at sige nej til i dag.

Økonomirådgiveren oplever, at det er et svært valg at tage, og at mange vælger løsninger, som kun presser dem yderligere.

- Generelt vil jeg sige, at det er vigtigt, at man i sit budget hver måned har et par hundrede kroner tilovers, så det hele ikke vælter ved uforudsete udgifter. Desværre er nogle mennesker tilbøjelige til at holde fast i, at de vil have råd, selvom de tydeligvis ikke har, og så optager de dyre lån eller skubber regninger foran sig. Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, og så bliver det svært at bryde ud af den nedadgående spiral, uddyber Brian Sandbæk.

Brian Sandbæk

Brian Sandbæk er uvildig økonomisk rådgiver i Sandbæk Finans, hvor han blandt andet bistår private i alt fra pension og forsikring til boligkøb og bankskifte.

Brian er en del af UlykkesPatientForeningens gratis telefonrådgivning, UlykkesLinjen. UlykkesLinjen kan kontaktes på 36 73 20 00 eller info@ulykkeslinjen.dk.