Gå til hovedindhold

En fremtidsfuldmagt kan være guld værd

Desværre oplever økonomisk rådgiver Brian Sandbæk, at mange ikke når at tage stilling til deres fremtid, før det er for sent.

Skrevet af
Martin Hungeberg Journalist
Publiceret torsdag den 9. november 2023

- Vi kommer alle til at opleve dødsfald, men det er ikke mange, der har gjort sig tanker om, hvad der skal ske på den økonomiske front, når vi gør. Der er det en rigtig god idé at skrive testamente, så du har bestemt, hvem der arver, fortæller økonomiske rådgiver Brian Sandbæk og tilføjer:

- Arveloven i sig selv er fin, men der kan være særlige forhold, der gør, at du vil det anderledes. Det er derfor en god idé at tænke de her ting igennem, også selvom der går mange år, før vi skal herfra, siger Brian Sandbæk.

Har man en sygdom, lidelse eller skade, så forventer man måske, at det er én selv, der skal herfra først, men hvad hvis det er den anden i parforholdet? Derfor bør alle tage stilling og udforme et testamente, fortæller Brian Sandbæk.

Få kender til fremtidsfuldmagt

De fleste har på en eller anden måde et forhold til testamentering, men færre har et godt kendskab til fremtidsfuldmagt.

- Og det er ærgerligt, for det er altså en rigtig vigtig foranstaltning, som kan blive aktuel, hvis man en dag ikke længere kan handle fornuftsmæssigt. I det ligger der, at du som fuldmagtsgiver skal være i stand til at forstå konsekvenserne af det, du giver lov til i en fremtidsfuldmagt, siger Brian Sandbæk og tilføjer:

- En fremtidsfuldmagt kan være guld værd, og den kan træde i kraft i det øjeblik, du ikke længere kan handle fornuftmæssigt, eksempelvis hvis du er meget ramt kognitivt eller har fået demens, fortæller Brian Sandbæk.

Tag stilling i tide

- I en fremtidsfuldmagt har du taget stilling til, hvem der skal hjælpe dig, og hvad de må hjælpe med. Man kan for eksempel også give lov til salg af fælles ejendom, salg af bil, optagelse af lån samt opskrivning til plejebolig, siger Brian Sandbæk. 

Alternativt ville man skulle i skifteretten, der behandler sagen, inden der skal vælges en værge, hvis du ikke længere selv er i stand til at varetage din økonomi.

- Du kan søge om et værgemål, når der helt konkret er brug for det. Herefter går Familieretshuset i gang med at undersøge forholdene ved læge og kommune, og efter nogle måneder vil der komme en afgørelse, hvor det også vil fremgå, hvem der bliver værge. En fremtidsfuldmagt er i mine øjne meget bedre, for så har du truffet et valg på forhånd, som du er tryg ved, og ekspeditionstiden er meget hurtigere, siger Brian Sandbæk.