Gå til hovedindhold

Følger af smerter

Kroniske smerter påvirker hverdagen.

Kvinde har ondt i nakken

Hvis du har kroniske smerter, er det ofte en stor belastning for hele din livssituation, og det kan påvirke din hverdag på flere måder.

Smerter kan i sig selv være hæmmende for at passe et arbejde og for at deltage i både fysiske og sociale aktiviteter. Kroniske smerter kan desuden påvirke kognitive funktioner, så du måske har sværere ved at koncentrere dig, husker dårligere og bliver mere irritabel.

Kroniske smerter kan variere i intensitet. Du kan derfor have gode dage, hvor du kan en hel del, og dårlige dage, hvor mindre er muligt. Nogle gange må du prioritere at gøre noget, selvom du ved, at du kommer til at betale prisen efterfølgende, fordi det forværrer dine smerter.

Tager du smertestillende medicin, kan bivirkninger som sløvhed og forstoppelse også have indflydelse på hverdagen.

Som smerteramt er det ikke kun dig selv, der er påvirket. Det er dine nærmeste også. Det kan være svært for pårørende og udenforstående at forstå problematikken omkring kroniske smerter, især hvis du, der er smerteramt, umiddelbart virker rask og symptomfri. Realiteten kan nemlig være, at du fungerer på grænsen af dine ressourcer, og prisen for at være med i nuet kan meget vel være stærkere smerter de følgende dage.