Gå til hovedindhold

Hvem er jeg nu?

Det kan gå ud over selvværdet og selvforståelsen, når man ikke længere kan det, man kunne engang.

Mange oplever, at deres selvforståelse og selvværd ramler, når de går fra at have kunnet alting til at have vanskeligt ved at få hverdagen til at hænge sammen. Det kan opleves nedværdigende ikke at kunne klare de mest almindelige ting, men kun have overskud til at ligge på sofaen. For nogle udfordres deres identitet yderligere, hvis de ikke længere er i stand til at fortsætte deres hidtidige beskæftigelse.

Hvis du har en usynlig skade, vil du muligvis opleve, at det tager længere tid at skabe en ny identitet, fordi alt udadtil ser ud, som det plejer, mens alt indadtil er forandret.

Uanset om skaden er synlig eller usynlig, vil du sandsynligvis opleve social isolation fra tid til anden. Når du konsekvent skal økonomisere med kræfterne og prioritere, hvad du bruger dine ressourcer til, kan det være vanskeligt at finde overskud til socialt samvær.

Ydermere er det især i den første tid helt normalt, hvis du føler, at du kæmper for at være den tidligere version af dig selv i sociale sammenhænge for at opfylde usagte forventninger og undgå at blive betragtet som svag i egne eller andres øjne.

Når du opretholder facaden og giver indtryk af, at alt er ok ved fødselsdage eller familie-sammenkomster, koster det imidlertid på energi-kontoen. I værste fald kan det ende i en ond cirkel, hvor du får tiltagende dårlig samvittighed over ikke at være noget for dine nærmeste, og du derfor trækker dig socialt.

Hør og læs også