Gå til hovedindhold

Kan jeg komme foran i køen til en lejlighed?

En kvinde undrer sig og tænker over noget.

Publiceret

6. december 2023

Spørgsmål:

Min mand og jeg er i gang med at sælge vores hus og se os om efter en lejebolig. Jeg er dårligt gående og vil derfor rigtig gerne bo i en stuelejlighed eller en opgang med elevator. Nu er mit spørgsmål så, om jeg er berettiget til at komme foran i køen til en sådan lejlighed? Jeg har talt med kommunen, og de siger, at jeg ikke er berettiget til en handicapvenlig bolig.

Svar:

Kære medlem

Som jeg læser dit spørgsmål, har du søgt, men fået afslag på at blive visiteret til en handicapvenlig bolig i kommunen. Du og din ægtefælle er derfor nu på udkig efter en lejebolig via boligforening. Jeg formoder, at I enten er skrevet op i en boligforening eller på vej til at blive det.

Mange boligforeninger har ofte særlige ”fortrinsadgange” til visse afdelinger. Det kan dreje sig om fortrinsadgang til enlige med børn, personer med handicap, personer i arbejde mm. Det er de enkelte afdelinger/boligselskaber, der selv opstiller kriterierne for disse fortrinsadgange.

Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i de enkelte boligforeningers/afdelingers eventuelle ”fortrinsadgange”. Dette kan blandt andet gøres enten via afdelingernes hjemmesider eller ved at kontakte afdelingerne telefonisk.

Hvis der er tale om ”fortrinsadgang” pga. handicap stiller nogle boligselskaber krav om, at man skal fremvise lægelig dokumentation. Dette typisk via lægeerklæring. Man vil som lejer selv skulle fremskaffe og evt. betale for en sådan lægeerklæring. Jeg vil derfor anbefale jer at kontakte den afdeling, hvor I ved, at der findes lejligheder med niveaufri adgang eller elevator, og spørge til mulighederne for fortrinsadgang.

Håber det bringer jer videre i jeres kommende boligjagt.

Venlig hilsen

Bente Elton Rasmussen

Socialrådgiver